Το EIT Health InnoStars Awards έρχεται και φέτος για να υποστηρίξει πολύ μικρές επιχειρήσεις, startups και spinoffs

Τα τελευταία 7 χρόνια ο θεσμός InnoStars Awards έχει εκπαιδεύσει περισσότερες από 100 νεοσύστατες επιχειρήσεις. Πάνω από τις μισές βγήκαν στην αγορά με επιτυχημένα προϊόντα και λύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα επιτάχυνσης του EIT Health, το Innostars Awards, ξεκινάει και φέτος με σκοπό να υποστηρίξει μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, startups και τεχνοβλαστούς, που έχουν μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα ή ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (MVP) στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά ακόμα δεν έχουν βγει στην αγορά.

Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα επιτάχυνσης επιχειρήσεων για τις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, περιοχές δηλαδή όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της καινοτομίας είναι πιο αδύναμος, ενώ το ερευνητικό δυναμικό είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

Κάθε χρόνο, ο θεσμός InnoStars Awards προσελκύει πρωτοποριακές λύσεις ιατρικής, βιοτεχνολογίας ή ψηφιακής υγείας που απώτερο σκοπό έχουν να ανταποκριθούν σε μερικές από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Οι καλύτερες ομάδες με τις πιο βιώσιμες ιδέες λαμβάνουν εξωτερική χρηματοδότηση, εξειδικευμένη καθοδήγηση, συμμετοχή σε bootcamps, ενώ προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών.

Τα τελευταία 7 χρόνια ο θεσμός InnoStars Awards έχει εκπαιδεύσει περισσότερες από 100 νεοσύστατες επιχειρήσεις. Πάνω από τις μισές βγήκαν στην αγορά με επιτυχημένα προϊόντα και λύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ελλάδα διαχρονικά έχει εξαιρετική παρουσία στο EIT Health Innostars Awards. Το 2022 η νεοφυής επιχείρηση Shuttle Catheters, η οποία εργαζόταν πάνω σε τεχνολογία καθετήρα για τη χρόνια, σοβαρή αρτηριακή στένωση, κέρδισε το πρώτο βραβείο και την ευκαιρία να κάνει την ιδέα της πραγματικό προϊόν. Αποφεύγοντας τις επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, η καινοτομία της ελληνικής εταιρείας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και της οικονομικής επιβάρυνσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το EIT Health Innostars Awards έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου 2023.

Θα επιλεγούν 20 ομάδες που θα λάβουν 20.000 ευρώ για τα έξοδα εκπαίδευσης και καθοδήγησης, καθώς και τα έξοδα για μετακίνηση σε δύο ευρωπαϊκούς προορισμούς. Επίσης, οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία για περαιτέρω υποστήριξη και δικτύωση με επενδυτές μέσω του δικτύου του EIT Health.

Στη συνέχεια, θα επιλεγούν 10 ομάδες με το καλύτερο επιχειρηματικό σχέδιο για να παρουσιάσουν σε μια διεθνή επιτροπή από αποτελείται από εμπειρογνώμονες, εταίρους από τον κλάδο της βιομηχανίας, εκπροσώπους από το EIT Health και επαγγελματίες από τον τομέα της υγείας. Η καλύτερη ομάδα θα κερδίσει ευρεία αναγνώριση της ιδέας της και οικονομική υποστήριξη 25.000 ευρώ για να εισαγάγει το προϊόν ή την υπηρεσία της στην αγορά.

Μάθετε περισσότερα και κάντε την αίτησή σας εδώ.

Τα bootcamps θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο 2023, η επιλογή των 10 καλύτερων ομάδων θα γίνει τον Οκτώβριο 2023 ενώ ο Μεγάλος Τελικός θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα του EIT Health, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γιώργο Μέγα, EIT Health Hub coordinator (megas@ekt.gr) και τη Βαρβάρα Βασιλάκη, EIT Health Hub project manager (vasilaki@ekt.gr).

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού έργου SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.

 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, EKT