GRBossible: Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στη νεοφυή επιχειρηματικότητα της Ελλάδας

Το ΕΚΤ έδωσε δυναμικό παρών στο Φεστιβάλ με συμμετοχή σε ομιλίες και τις δύο ημέρες του συνεδρίου, αλλά και με διοργάνωση και συντονισμό εργαστήριου για τις τεχνολογίες αιχμής και το Metaverse στον τομέα της υγείας.

Το διήμερο 8 & 9 Νοεμβρίου 2022, το Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible "In Action" έφερε στο επίκεντρο τον Έλληνα επιχειρηματία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή, όπως είναι η περιβαλλοντική καινοτομία, η κλιματικά ουδέτερη οικονομία, η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, η ψηφιακή μεταρρύθμιση, ο τεχνοκρατικός μετασχηματισμός, η εικονική πραγματικότητα, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη, στοιχεία που συνθέτουν το μέλλον, διαμορφώνοντας μια νέα τεχνολογική επανάσταση, την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Το Φεστιβάλ GRBossible πραγματοποιήθηκε φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Περιφέρειας Αττικής, στο Εθνικό Ίδρύμα Ερευνών από το skywalker.gr με ελεύθερη είσοδο και είχε στόχο τη διάχυση τεχνογνωσίας και τη δικτύωση των νέων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ κάλυψαν θέματα σε πολλούς τομείς ενδιαφέροντος, όπως τις νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και της εικονικής πραγματικότητας, την περιβαλλοντική καινοτομία, την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κ.α.

Στη διάρκειά του οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον εκθεσιακό χώρο, παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στα βιωματικά workshops επιχειρηματικότητας, σε ατομικές συνεδρίες στο corner υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, στα δύο συνέδρια με θέμα “Ιn Action onlife” για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και με θέμα “In Action online” για τις νέες επιχειρηματικές προοπτικές υπό το πρίσμα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, καθώς και στην απονομή βραβείων και των τιμητικών διακρίσεων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible 2022.

Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να διερευνήσουν επιχειρηματικές και ερευνητικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, να λάβουν προσωπικό business mentoring και coaching, αλλά και να δικτυωθούν με φορείς που υποστηρίζουν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και να αλληλεπιδράσουν με το επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) έδωσε δυναμικό παρών στο Φεστιβάλ με συμμετοχή σε ομιλίες και τις δύο ημέρες του συνεδρίου, με παρουσία στον εκθεσιακό χώρο αλλά και με διοργάνωση και συντονισμό εργαστήριου για τις τεχνολογίες αιχμής και το Metaverse στον τομέα της υγείας.

Συγκεκριμένα, η Βαρβάρα Βασιλάκη, Σύμβουλος Καινοτομίας & Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη στο ΕΚΤ, παρουσίασε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του Ορίζοντα Ευρώπη για επιχειρήσεις και ερευνητές στον τομέα της περιβαλλοντικής καινοτομίας και τη βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ τη 2η μέρα, ο Γιώργος Μέγας και ο Μάριος Ροΐδης, Σύμβουλοι καινοτομίας και Εθνικά Σημεία Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη στο ΕΚΤ, συμμετείχαν σε πάνελ με καταξιωμένους ομιλητές όπου συζητήθηκαν οι σημαντικότερες τάσεις του metaverse. Αναλύθηκε το metaverse, μεταξύ άλλων, ως ένας χώρος εικονικής πραγματικότητας στον οποίο οι χρήστες μπορούν να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και προσφέρει, κατά συνέπεια, απεριόριστες ευκαιρίες για κοινωνικές και επιχειρηματικές αλληλεπιδράσεις.

Στο εργαστήριο που διοργάνωσε το EKT και συντόνισαν ο Γιώργος Μέγας, Σύμβουλος Καινοτομίας, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και EIT Health Hub Coordinator, και η Δρ Σοφία Ξεσφίγγη, Σύμβουλος Καινοτομίας και Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, συμμετείχαν οι πιο δυναμικές νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας και της τηλειατρικής καθώς και εκπρόσωποι πανεπιστημιακών κλινικών. Όλοι οι ομιλητές του εργαστηρίου συμμετέχουν στο πρωτοποριακό έργο SymbIASIS του EITHealth HUB που έχει ως στόχο τη διασύνδεση νεοφυών επιχειρήσεων με νοσοκομεία και κλινικές και την συν-δημιουργία λύσεων με συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μελών (Startups-Hospitals-Patients-Society).

 Στο εργαστήριο συζητήθηκαν οι τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της υγείας, όπως η τηλεϊατρική, οι ψηφιακές κλινικές, το metaverse, η βιοεκτύπωση σε πραγματικό χρόνο κ.ά., που μπορούν να ενισχύσουν στον αντίστοιχο κλάδο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, προς όφελος των ασθενών.

Η διάδραση μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων, των εκπροσώπων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν αλλά και του κοινού είχε ως στόχο την παρουσίαση των τεχνολογιών που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον αλλά και αυτών που βρίσκονται ήδη εδώ, αλλά και των προκλήσεων σε επιχειρηματικό ή και προσωπικό που επίπεδο οι οποίες πηγάζουν από την ψηφιακή αυτή μεταστροφή στην υγεία.

Παράλληλα, το ΕΚΤ είχε παρουσία με περίπτερο καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, για επικοινωνία των δράσεων του οργανισμού προς την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, ενώ ήταν και υποστηρικτής της διοργάνωσης.

Το ΕΚΤ στο οικοσύστημα καινοτομίας

Το ΕΚΤ συνδέεται διαχρονικά και στρατηγικά με τους φορείς του εγχώριου συστήματος καινοτομίας. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του οικοσυστήματος, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες που στοχεύουν στην κάλυψη εξειδικευμένων αναπτυξιακών αναγκών και τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικοί και αναπτυξιακοί οργανισμοί έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δικτύωσης, συμβουλευτικής καθοδήγησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως Eθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, για τις θεματικές ομάδες «Υγεία», «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο (EU Mission Cancer), υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Ως συντονιστής του Enterprise Europe Network Hellas, του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, για διεθνή δικτύωση και αναζήτηση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συνεργασιών, μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας, πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις. Επίσης, το ΕΚΤ είναι ο κόμβος στην Ελλάδα του EIT Health, μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, skywalker