Νέα προκήρυξη EIT Health RIS Innovation Call 2023 - ανοικτή μέχρι τις 12 Οκτωβρίου για επιχειρήσεις, οργανισμούς και μονάδες υγείας

Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχύσει επιχειρήσεις, καθώς και ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και ιατρικούς οργανισμούς, προκειμένου να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες που μετασχηματίζουν τα συστήματα υγείας.

Το EIT Health ανακοίνωσε το RIS Innovation Call 2023, ένα πρόγραμμα που προσφέρει χρηματοδότηση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαίδευση και εξαιρετικές ευκαιρίες δικτύωσης για επιχειρήσεις και οργανισμούς με σχέδια αρχικού σταδίου στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχύσει νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και ιατρικούς οργανισμούς, προκειμένου να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες που μετασχηματίζουν τα συστήματα υγείας σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, οι λύσεις θα πρέπει να εντάσσονται σε μία από τις εξής βασικές θεματικές περιοχές (focus areas) που έχει επιλέξει το EIT Health:

  • Ψυχική υγεία και υγεία εγκεφάλου (Brain and Mental Health)
  • Μεταδοτικές ασθένειες (Infectious Diseases)
  • Ενίσχυση της υγιούς διαβίωσης (Fostering Healthier Lives)
  • Αξιοποίηση δεδομένων πραγματικού κόσμου (Harnessing Real-World Data)

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • H πρόταση να υποβληθεί από συνεργατικό σχήμα μεταξύ δύο (κατ’ ελάχιστο) ή τριών νομικών προσώπων από την ίδια χώρα, όπου το ένα νομικό πρόσωπο είναι επιχείρηση (μικρομεσαία ή νεοσύστατη επιχείρηση) και το άλλο νομικό πρόσωπο είναι είτε ερευνητικός οργανισμός ή ακαδημαϊκός οργανισμός ή ιατρικός οργανισμός/μονάδα υγείας. Κάθε οργανισμός ή εταιρία μπορεί να λάβει από 25.000 ευρώ.
  • Οι προτεινόμενες λύσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένο επίπεδο ωριμότητας σύμφωνα με το μοντέλο του CIMIT: Τα έργα που θα επιλεγούν θα πρέπει αυστηρά να έχουν περάσει από το στάδιο IML 2 (Ιδέα) και να μπαίνουν στο στάδιο IML 3 (Proof of Concept) τουλάχιστον σε 2 από τους 4 τομείς).
  • Οι προτεινόμενες λύσεις θα πρέπει να μην περιλαμβάνουν μόνο μια εφαρμογή (για κινητό/ tablet κτλ.). Ωστόσο είναι επιλέξιμες λύσεις με εφαρμογές όταν οι αυτές ενσωματώνονται/ συνδέονται σε πιο πολύπλοκα συστήματα/ ιατροτεχνολογικές συσκευές/ πλατφόρμες κτλ. που ως σύνολο θα αποτελούν μια ολοκληρωμένη προσφορά/υπηρεσία/προϊόν.
  • Για την υποβολή πρότασης, η υποψήφια κοινοπραξία θα πρέπει να απευθυνθεί στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στέλνοντας αρχικά μια περίληψη (Summary) της λύσης/ πρότασης, ώστε μετά από μια αρχική ανάλυση να λάβει ένα υπογεγραμμένο Letter of Support από τον συντονιστή του EIT Health Hub στην Ελλάδα.
  • Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής (leader) της κοινοπραξίας που θα υποβάλλει πρόταση θα πρέπει να έχει έδρα στην Περιφέρεια Αττικής.
  • Κάθε startup/SME μπορεί να διεκδικήσει max ως 25.000 ευρώ από το παρόν πρόγραμμα.

Κάθε κοινοπραξία που θα επιλεγεί για χρηματοδότηση, θα λάβει συνολικά έως και 75.000 ευρώ (αν αποτελείται από 3 εταίρους) για περαιτέρω ανάπτυξη της προτεινόμενης λύσης, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαίδευση και ευκαιρίες δικτύωσης.

Όσοι έχουν λάβει χρηματοδότηση από τις αντίστοιχες προσκλήσεις των προηγούμενων ετών, καθώς και όσοι έχουν λάβει χρηματοδότηση από τα προγράμματα Attract2Invest, European, Health Catapult, EIT Health Headstart, Start-ups Meet Pharma, Start-ups Meet Healthcare, Providers, Bridgehead, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας. Εγγραφές για το σεμινάριο γίνονται εδώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ και κάντε την αίτησή σας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2022 εδώ. Για την υποβολή πρότασης από τη χώρα μας, θα χρειαστεί letter of support από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, κόμβο του EIT Health στην Ελλάδα, υπογεγραμμένο από τον Συντονιστή του κόμβου.

Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα για τις ιστορίες επιτυχίας 3 ομάδων που επιλέχθηκαν από το περσινό πρόγραμμα EIT Health RIS Innovation Call, και πέρασαν στην τελική φάση του προγράμματος με την υποστήριξη του ΕΚΤ.

Τρεις ελληνικές ομάδες στο RIS Innovation Call 2022 (βίντεο)

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Βαρβάρα Βασιλάκη, EIT Health Project Manager (vasilaki@ekt.gr) και Γιώργο Μέγα, EIT Health HUB Coordinator (megas@ekt.gr).

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις  δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Ο ρόλος του EIT Health είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για το μέλλον. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

Σχετικά με το RIS Innovation Call

Στόχος του RIS Innovation Call είναι η χρηματοδότηση ενός δυναμικού, ισορροπημένου, και υψηλής ποιότητας χαρτοφυλακίου έργων, από τοπικά ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικές ομάδες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα νέα έργα θα λάβουν στήριξη και από τους κόμβους του EIT Health, σε κάθε χώρα, καθώς και τους τοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των περιφερειακών οικοσυστημάτων: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech Community στη Ρουμανία,  University of Porto στην Πορτογαλία, Ljubljana University Incubator στη Σλοβενία, Consorzio Arca στην Ιταλία, University of Zagreb στην Κροατία, DEX Innovation Centre στην Τσεχία, Riga Stradins University στη Λετονία και το Lithuanian University of Health Sciences, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στην Ελλάδα.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, EKT