Marimatch: Θριαμβευτική επιστροφή στα Ποσειδώνια 2022

Συμμετοχή ρεκόρ καταγράφηκε στην εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων που διοργάνωσαν το ΕΚΤ και το Enterprise Europe Network Hellas.

Πρόσωπο με πρόσωπο μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Εκθέτες και επισκέπτες μοιράστηκαν τη χαρά και την εξαιρετική ευκαιρία της συνάντησης μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Με 29.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, η Διεθνής Έκθεση Ποσειδώνια 2022 ήταν ένα μεγάλο γεγονός για τη διεθνή κοινότητα της ναυτιλίας. Σε αυτή τη θριαμβευτική επανεκκίνηση της διοργάνωσης, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Enterprise Europe Network Hellas έδωσαν το παρών με την εκδήλωση Β2Β επιχειρηματικών συναντήσεων MariMatch η οποία επίσης κατέγραψε ρεκόρ συμμετοχών.

Το Marimatch at Posidonia 2022 ήταν μια μοναδική ευκαιρία για επιχειρήσεις και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, του Μηχανικού Εξοπλισμού & της Θαλάσσιας Τεχνολογίας.

Μέσω στοχευμένων διμερών συναντήσεων διάρκειας 30 λεπτών, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επαφές με δυνητικούς συνεργάτες, να προσεγγίσουν νέους πελάτες/προμηθευτές, να εντοπίσουν καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα, και να διερευνήσουν πιθανές συμπράξεις στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπη, του προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία με επιδίωξη την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον στις 7, 8 και 9 Ιουνίου σε περίπτερα εκθετών και στον χώρο του Enterprise Europe Network - Hellas στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, ενώ συνεχίστηκαν διαδικτυακά μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Συνολικά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης MariMatch, πραγματοποιήθηκαν 224 συναντήσεις στις οποίες έλαβαν μέρος 188 επιχειρήσεις και οργανισμοί από 28 χώρες. Μετά την Ελλάδα, από την οποία συμμετείχαν 75 επιχειρήσεις, οι περισσότερες συμμετοχές ήταν από την Κύπρο (11), την Ολλανδία (8), την Ιταλία (7), το Ηνωμένο Βασίλειο (7), τη Γερμανία (7), τη Δανία (6), τη Ρουμανία (6).

Επιπλέον, οι σύμβουλοι Καινοτομίας του ΕΚΤ προσέγγισαν στον χώρο της έκθεσης δυναμικές και καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Τα περίπτερα έγιναν τόπος συνάντησης και γνωριμίας, και το επόμενο βήμα είναι η ένταξη των επιχειρήσεων στον κύκλο ολοκληρωμένων υπηρεσιών του οργανισμού και της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network - Hellas.

 

 

Κοινή ήταν η πεποίθηση των εκθετών που συνομίλησαν μαζί μας ότι το ΕΚΤ μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή, με το πλέγμα υπηρεσιών που προσφέρει, στην ανάπτυξή τους. Εκτός από πλοιοκτήτες, startups και τεχνολογικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από ερευνητικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα που είχαν παρουσία στον χώρο της έκθεσης.

Οι τομείς που καλύφθηκαν από την εκδήλωση ήταν:

  • Ναυπηγική
  • Τεχνολογίες και εξοπλισμός ναυπηγείων
  • Περιβαλλοντικά βιώσιμη ναυπηγία
  • Ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα επικοινωνίας & πλοήγησης
  • Μηχανικά και βοηθητικά συστήματα
  • Εφοδιαστική εμπορευματικών μεταφορών (transport logistics) / Λιμάνια
  • Υπηρεσίες / Τεχνολογίες για ασφάλεια στη θάλασσα
  • Ναυτιλιακές υπηρεσίες
  • Θαλάσσια έρευνα, ανάπτυξη & καινοτομία
  • Θαλάσσια βιο-οικονομία

To Marimatch at Posidonia 2022 διοργανώθηκε από το ΕΚΤ σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και την ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ με την υποστήριξη της ομάδας Maritime Industries & Services του Enterprise Europe Network. 

Ποσειδώνια 2022

Δύο χρόνια μετά τα πρώτα λοκντάουν και τα περιοριστικά μέτρα, η Διεθνής Έκθεση Ποσειδώνια 2022 έβαλε τον πήχη και πάλι ψηλά. Για δυναμική επανεκκίνηση και ανάκτηση της δυναμικής του θεσμού κάνουν λόγο οι διοργανωτές. Με 1.964 εκθέτες από 88 χώρες και περίπου 29.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, η φετινή διοργάνωση ενίσχυσε το διεθνές κύρος και την ποιότητα της έκθεσης. Συνυπολογίζοντας την απουσία εκθετών από χώρες της Ασίας στις οποίες ισχύουν ακόμα ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας, αναδεικνύεται καλύτερα το μέγεθος της επιτυχίας.

Enterprise Europe Network

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο. Αποτελείται από 600 συνεργαζόμενους οργανισμούς, 3.000 εξειδικευμένα στελέχη και 17 ομάδες εμπειρογνωμόνων σε αντίστοιχους βιομηχανικούς κλάδους, σε περισσότερες από 60 χώρες. Από το 2008 έχει βοηθήσει 2,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν διεθνώς, ενώ 475.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εμπιστευτεί μέχρι σήμερα τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του Δικτύου.

Στην Ελλάδα, η κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas αποτελείται από 16 οργανισμούς καταξιωμένους στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών συνδέσμων, ερευνητικών, τεχνολογικών και τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων. Το ΕΚΤ είναι ιδρυτικό μέλος και έχει συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ