Μία ελληνική startup στους ημιτελικούς των InnoStars Awards 2021

Η ελληνική συμμετοχή αφορά το καινοτόμο προϊόν ScolioSense που αναπτύχθηκε από τη νεοφυή επιχείρηση AidPlex με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Η πανδημία έφερε ρεκόρ νέων ιδεών στα φετινά Βραβεία InnoStars. Ο αριθμός των ομάδων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν μερικές από τις πιο επείγουσες προκλήσεις στον τομέα της υγείας, για την ευεξία των πολιτών και την ανακούφιση των ασθενών, αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Από τις 15 ομάδες που περιλαμβάνονται στη λίστα, τρεις προέρχονται από την Ιταλία με τρείς προτάσεις ενώ Ρουμανία. Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία εκπροσωπούνται με δύο προτάσεις, ενώ από μία πρόταση έχουν Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία και Λιθουανία.

Το InnoStars Awards ανήκει στα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα επιτάχυνσης του EIT Health για νεοφυείς επιχειρήσεις με πρωτότυπο ή ελάχιστο βιώσιμο προϊόν. Οι ομάδες που προκρίθηκαν στους ημιτελικούς θα λάβουν από 25.000 ευρώ τα οποία χαρακτηρίζονται ως «έξυπνα χρήματα» καθώς θα τα χρησιμοποιήσουν για εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και καθοδήγηση από καταξιωμένους ειδικούς στον τομέα. Οι δέκα ομάδες με τις καλύτερες επιδόσεις θα προκριθούν στον τελικό, αφού αξιολογηθούν από διεθνή κριτική επιτροπή, και θα κερδίσουν έως και 25.000 ευρώ επιπλέον για την προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους στην αγορά.

«Κάθε χρόνο, ο θεσμός InnoStars Awards προσελκύει πρωτοποριακές λύσεις ιατρικής, βιοτεχνολογίας ή ψηφιακής υγείας που απώτερο σκοπό έχουν να ανταποκριθούν σε μερικές από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών. Φέτος, με μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά, παρατηρήσαμε μια μεγάλη κλιμάκωση της συμμετοχής. Η πανδημία έδωσε ώθηση σε νέες ιδέες και παρακίνησε τους καινοτόμους να κάνουν το επόμενο βήμα. Το κλειδί για την επιτυχία πολύ συχνά είναι η ενίσχυση των φιλόδοξων ομάδων με επιχειρηματικές δεξιότητες, η δικτύωση και η υποστήριξη στην οικοδόμηση διεθνούς αναγνώρισης. Αυτό ακριβώς κάνουμε» υπογράμμισε ο Tamas Bekasi, RIS Business Creation Manager των EIT Health InnoStars. «Τα τελευταία πέντε χρόνια τα InnoStars Awards έχουν βοηθήσει δεκάδες ομάδες να μεταβούν από το πρωτότυπο στάδιο στο επίπεδο της αγοράς. Οι καλύτερες ομάδες με τις πιο βιώσιμες ιδέες έλαβαν εξωτερική χρηματοδότηση, μεγάλοι επενδυτές εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για αυτές, και κατάφεραν να αναπτυχθούν».

Η ελληνική συμμετοχή που προκρίθηκε στους ημιτελικούς των InnoStars Awards 2021 αφορά το καινοτόμο προϊόν που ονομάζεται ScolioSense και αναπτύχθηκε από τη νεοφυή επιχείρηση AidPlex με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα ανέπτυξε τη συγκεκριμένη λύση η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σκολίωσης, προσφέροντας ένα σύστημα διαχείρισης του ασθενούς (σε εκκρεμότητα διπλώματος ευρεσιτεχνίας), αποτελούμενο από μια έξυπνη φορητή συσκευή για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της τήρησης της θεραπείας, μια εφαρμογή για κινητές συσκευές για τους ασθενείς και μια διαδικτυακή εφαρμογή για τους κλινικούς γιατρούς.

Μπορείτε να βρείτε τη λίστα όλων των επιλεγμένων ομάδων εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικό με τον θεσμό, επικοινωνήστε με τους συμβούλους της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ Γιώργο Μέγα (megas@ekt.gr) και Βαρβάρα Βασιλάκη (vasilaki@ekt.gr).

EIT Health

Το EIT Health είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Ο ρόλος του είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για ένα μέλλον με καλύτερη υγεία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

EIT Health InnoStars

Ο συνεργατικός σχηματισμός InnoStars είναι μία από τις επτά γεωγραφικές ενότητες του EIT Health. Καλύπτει το ήμισυ της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, καθώς και πρόσθετες περιφέρειες που περιλαμβάνονται στο περιφερειακό πρόγραμμα καινοτομίας του ΕΙΤ - τα κράτη της Βαλτικής, την Κροατία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Πρόκειται για μια ομάδα χωρών που χαρακτηρίζονται ως μεσαίου επιπέδου στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας. Το InnoStars εστιάζει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της υγιούς διαβίωσης και της ενεργού γήρανσης, και στη μείωση του χάσματος μεταξύ πρωτοπόρων και ανερχόμενων περιφερειών.

Μάθετε Περισσότερα