Το ΕΚΤ συμμετέχει στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Euromed 2021

Στο φετινό Συνέδριο (30.09-03.10) υπάρχει ειδική θεματική ενότητα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ενώ θα αναλυθούν σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά.

Σημαντικοί Έλληνες και Κύπριοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συναντηθούν διαδικτυακά από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2021, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - EuroMed 2021 και θα θέσουν στο επίκεντρο του επιστημονικού τους διαλόγου επίκαιρα θέματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιστήμης. Στους κεντρικούς ομιλητές του Συνεδρίου περιλαμβάνεται η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, Δρ Εύη Σαχίνη.

To συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω του δικτυακού τόπου http://www.euromed-dch.eu/.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη 2η ημέρα του συνεδρίου https://us02web.zoom.us/j/85095675693?pwd=M0E5SjlyZDk0WDVpLzc4WlJJcEljdz09#success

Το σημαντικό αυτό Συνέδριο το οποίο παρουσιάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις που επηρεάζουν τον τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου αποτελεί σημείο συνάντησης της Επιστήμης με τον ελληνικό Πολιτισμό, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας από το 2015 και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”.

Τα προηγούμενα Συνέδρια χαρακτηρίστηκαν ως πρωτοπόρα και καινοτόμα, καθώς παρουσίασαν όχι μόνο το τεράστιο έργο που επιτελείται από σημαντικούς Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί ανέδειξαν τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.

Ιδιαίτερα, μετά και τη μεγάλη καταστροφή στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, της Παναγίας των Παρισίων, αλλά και τόσων άλλων μνημείων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδεικνύεται η αξία και η σημασία της Ψηφιοποίησης και της διοργάνωσης τέτοιων επιστημονικών Συνεδρίων, που αναδεικνύουν την καινοτομία, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και την μεγάλη προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος.

Οι θεματικοί άξονες και οι κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου

Οι θεματικοί άξονες του εκάστοτε Συνεδρίου επικαιροποιούνται κάθε δύο χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά και τις ιστορικές επετείους, που ως χώρα διανύουμε.

Για τον λόγο αυτό, στο φετινό 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο, έχει προβλεφθεί ειδική θεματική ενότητα, που θα φωτίσει τον πολιτισμό της εποχής της επανάστασης του 1821 και θα τιμήσει την εθνική επέτειο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 ετών Ελευθερίας, παρουσιάζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη συνέχειά μας, ως Έθνους, τα τελευταία 200 χρόνια. Πέρα από το παραπάνω κομβικής σημασίας θέμα, το φετινό Συνέδριο θα αναλύσει σημαντικές  παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά.

Αναλυτικότερα, οι θεματικοί άξονες  εργασιών του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:

  • Ελλάδα 1821-2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας - Τιμώντας την Ιστορία χτίζουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα
  • Τρισδιάστατη απεικόνιση και Εκτύπωση - Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
  • Ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση κ.ά.)
  • Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός - Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και  η διαχείριση της
  • Κλιματική Αλλαγή - Συντήρηση, Προστασία  Πολιτιστικών αγαθών
  • Μουσεία, Βιβλιοθήκες και Ψηφιακές Τεχνολογίες
  • Εμπειρίες, Νέες Προκλήσεις και Προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική Κληρονομιά - Δημιουργία έξυπνων Πόλεων μέσα από τον Πολιτισμό-Κόμβοι Καινοτομίας - Βιομηχανική Αρχαιολογία
  • Δημιουργική Βιομηχανία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πολιτισμό

Αξίζει να σημειωθεί, ότι λόγω των σημαντικών θεμάτων που το Συνέδριο αυτό εξετάζει, πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα των 200 ετών Ελευθερίας, έχουν προκληθεί σημαντικές προσωπικότητες ως Key Note Speakers, όπως είναι ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, η Πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, οι Kαθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Νίκος Ζαχαριάς, Σπύρος Συρόπουλος, Μαρίνος Ιωννίδης, Χρίστος Αναγνωστόπουλος, η Διευθύντρια του ΕΚΤ κ. Εύη Σαχίνη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημ Παπαστεργίου, υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και άλλοι.

H Διευθύντρια του ΕΚΤ Ε.Σαχίνη θα είναι η κύρια ομιλήτρια της συνεδρίας "Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός - Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και η Διαχείρισή της" (Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 11.45-15.45). Το θέμα της ομιλίας της είναι "Νέες Προκλήσεις για το Ελληνικό Πολιτιστικό Οικοσύστημα: Η Πράσινη Συμφωνία και το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus".

Το φετινό Συνέδριο που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της  Δημοκρατίας  Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.) και μεγάλων Δικτύων Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη την Ευρώπη.

Όσοι και όσες επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ως Σύνεδροι, στον δικτυακό τόπο του Συνεδρίου www.euromed-dch.eu στη διεύθυνση: http://conf.euromed-dch.eu/backend/enroll/el. Οι εγγραφές των Συνέδρων είναι δωρεάν.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EuroMed2021, ΕΚΤ