Έντεκα καινοτόμες λύσεις στον τομέα της υγείας διακρίθηκαν από το EIT Health RIS για το 2021

Ευρωπαϊκή διάκριση για ελληνική κοινοπραξία και την πρότασή της για μια καινοτομική συσκευή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Eντεκα προτάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, επιλέχθηκαν στην 3η προκήρυξη του προγράμματος EIT Health RIS Innovation Call, τη μοναδική αυτή πρωτοβουλία για την ενίσχυση και την ανάπτυξη περιφερειακών καινοτομιών στην υγεία. Στη σχετική πρόσκληση υποβλήθηκαν περισσσότερες από εκατό προτάσεις. Οι καλύτερες κοινοπραξίες, προερχόμενες από τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Λετονία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Σλοβακία και την Ιταλία θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 75.000 ευρώ η κάθε μία, καθώς και καθοδήγηση αλλά και πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο κορυφαίων εμπειρογνωμόνων της Ευρώπης, στους τομείς της υγείας και της  υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του EIT Health.

Φέτος, το επίπεδο ωριμότητας των υποβληθεισών προτάσεων ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο προκηρύξεις. Όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στοχεύουν στις πιο επείγουσες προκλήσεις της υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία, αλλά οι τρεις τομείς οι οποίοι κυριάρχησαν επί της σκηνής ήταν ιεραρχικά ως ακολούθως: 46% επικεντρώθηκαν στην παροχή φροντίδας και λύσεων υγείας στο σπίτι, 36% στη βελτίωση της υγείας και τη μακροζωία και το 18% στην υγεία στον χώρο εργασίας. Τονίζεται ότι η Ελλάδα είχε τις περισσότερες προτάσεις (6) με βαθμολογία πάνω από 80%, οι οποίες είναι πιθανό να λάβουν ένα είδος σφραγίδας αριστείας ακόμα και αν δεν επιλέχθηκαν όλες. 

H ελληνική πρόταση, η οποία διακρίθηκε και περιλαμβάνεται στις έντεκα καλύτερες καινοτόμες λύσεις, είναι μια «έξυπνη» φορητή συσκευή με δύο εφαρμογές, η οποία αποτελείται από ένα βραχιόλι καρπού και ένα ηλεκτρόδιο στήθους (chest-patch), που προσφέρει συνεχή κατ οίκον παρακολούθηση ασθενών με οξέα και χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Η συσκευή, σχεδιασμένη να παρέχει συνεχή εξ αποστάσεως παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο, είναι κατάλληλη για την παρακολούθηση όλων των ζωτικών σημείων του ασθενούς, καταγράφοντας την πίεση του αίματος, τους παλμούς της καρδιάς, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, τον κορεσμό του οξυγόνου, τον ρυθμό αναπνοής, τη θερμοκρασία του σώματος και τη σωματική δραστηριότητα.

Η ελληνική λύση στοχεύει στην εξ αποστάσεως αντιμετώπιση σημαντικών καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων, προσφέροντας ένα “έξυπνο” σύστημα παρακολούθησης της υγείας του ασθενούς. Δείτε εδώ τον συντονιστή της ελληνικής κοινοπραξίας Δρ. Νικόλαο Χαλιάσο στην πρόσφατη εκδήλωση του ΕΚΤ Morning Health Talks: Νοσοκομεία & Startups, στην οποία ήταν βασικός ομιλητής.

«Το ποσοστό επιτυχίας των υποβληθεισών προτάσεων είναι το υψηλότερο στην ιστορία του προγράμματος. Η ποιότητα των προτεινόμενων λύσεων αυξήθηκε σημαντικά, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι το επιχειρηματικό επίπεδο ετοιμότητας και ωριμότητας των ομάδων από αναδυόμενες περιοχές έχει βελτιωθεί. Οι νέοι ερευνητές είναι ολοένα και καλύτερα εξοπλισμένοι με γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες μετατροπής ιδεών περίθαλψης σε εμπορεύσιμα προϊόντα και λύσεις. Είναι επίσης καλύτερα καταρτισμένοι στο επιχειρείν, στη δημιουργία βιομηχανικών κοινοπραξιών, ακαδημαϊκών συνεργατών και συνεργατών Ε&Α. Αυτό είναι ένα μεγάλο ορόσημο για τη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας στην Ευρώπη», τόνισε η Mónika Tóth, EIT Health InnoStars RIS Programme Manager.

«Φέτος, παρατηρήσαμε επίσης αριθμό ρεκόρ στη συμμετοχή λύσεων που υποστηρίζουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από νοσοκομεία, βελτιώνοντας την υγεία. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης και της άσκησης πίεσης στις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε καινοτόμους από την Κεντρική, Ανατολική ή Νότια Ευρώπη που μας βοηθούν να ενισχύσουμε τη φροντίδα «εκτός νοσοκομείου» και να εργαστούμε σε ένα υγιέστερο  περιβάλλον», πρόσθεσε η κα Mónika Tóth.

Οι έντεκα επιλεγμένες λύσεις καινοτομίας για την υγεία

Το 2021, η Σλοβενία (3), η Πορτογαλία (2) και η Λετονία (2) ήταν οι πιο επιτυχημένες χώρες όσον αφορά τις διακεκριμένες κοινοπραξίες. Άλλα έργα που θα υποστηριχθούν από το ΕΙΤ Health προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβακία, και την Κροατία, με μία κοινοπραξία από κάθε χώρα. Σχεδόν το ένα τρίτο των έργων αφορούν Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) ή Μεγάλα Δεδομένα (Big Data).

Τα επιχορηγούμενα έργα που θα υποστηριχτούν, είναι τα πιο κάτω:

  • «Έξυπνη» φορητή συσκευή με δύο εφαρμογές, για εξ αποστάσεως παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο (24 ώρες το 24ωρο) ασθενών με οξεία και χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα (Ελλάδα)
  • Μια επέκταση τηλεφώνου που βοηθά τους ασθενείς που τραυλίζουν να κάνουν προεγγραφές σε γραμμές φωνητικής τηλεφωνίας, σε περιβάλλον χωρίς τραύλισμα (Κροατία)
  • Μια λύση all-in-one για οικιακά προγράμματα άσκησης φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογίες και εξειδικευμένο σχεδιασμό (Σλοβενία)
  • Λύση τηλε-παρακολούθησης για ασθενείς με υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και θετικό SARS-CoV-2 σε σχέση με την πολυμορφικότητα. Η λύση εξασφαλίζει τη μείωση των παρεμβάσεων, λιγότερες κλήσεις ή επισκέψεις στον γιατρό (Σλοβακία)
  • Το CryoHolder, ένα μοναδικό εργαλείο που επιτρέπει τη γρήγορη, πιο αποτελεσματική και ασφαλή μεταφορά κατεψυγμένων κρυογονικών φιαλιδίων. Κατασκευασμένο από αλουμίνιο, αντέχει σε μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας, ενώ είναι συμβατό με όλες τις μορφές κρυογονικων φιαλιδίων (Σλοβενία).
  • Πρόσθετη μονάδα για συσκευές CPAP που βοηθά τους ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), ελέγχοντας τη συγκέντρωση οξυγόνου και επιτρέποντας τη ρύθμιση της παροχής οξυγόνου και την παρακολούθηση του ασθενούς (Λετονία)
  • Θερμόμετρο που είναι μια μη επεμβατική ιατρική συσκευή που αξιολογεί το χρώμα του εσωτερικού αυτιού και του τυμπάνου, χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα RGB για την εκτίμηση της μόλυνσης του αυτιού σε πρώιμο στάδιο (Πορτογαλία)
  • Υβριδική επίστρωση πολλαπλών στρωμάτων για ιατρικά εμφυτεύματα με δυνατότητα παράδοσης φαρμάκων (Λετονία)
  • Διαδικτυακή διαγνωστική πλατφόρμα για τον έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων - οι εξετάσεις μπορούν να παραγγελθούν και να πραγματοποιηθούν από το σπίτι (Σλοβενία)
  • Εργονομικό σύστημα ατομικής προστασίας που μειώνει την πιθανότητα έκθεσης σε μολυσμένα σταγονίδια (Ιταλία)
  • Ψηφιακή κοινωνική πλατφόρμα θεραπευτικής για τη δημιουργία πιο υγιεινών χώρων εργασίας, χρησιμοποιώντας εξατομικευμένη ηλεκτρονική γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (Πορτογαλία)

Εδώ μπορείτε να δείτε τα επιλεγμένα έργα στην προκήρυξη του 2021.

Περισσότερα για το EIT Health RIS Innovation Call

Το EIT Health RIS Innovation Call στοχεύει στη χρηματοδότηση έργων υψηλής ποιότητας από τοπικές κοινοπραξίες, αποτελούμενες από τοπικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, βιομηχανικούς εταίρους, ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και ερευνητικές ομάδες. Τα έργα αναπτύσσονται σε συνεργασία με τους κόμβους του EIT Health, τους τοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν την ανάπτυξη περιφερειακών οικοσυστημάτων: το Πανεπιστήμιο του Πόρτο και το Πανεπιστήμιο Evora στη Πορτογαλία,  το πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας στη Σλοβενία, η κοινοπραξία Arca στην Ιταλία, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ στην Κροατία, το Πανεπιστήμιο της Ρίγας στη Λετονία,  και η εταιρεία T-Systems στη Σλοβακία. Κάθε επιλεγμένο έργο λαμβάνει έως και 75.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτοποριακού προϊόντος ή λύσης που έχει προτείνει.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Ο ρόλος του EIT Health είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για ένα μέλλον με καλύτερη υγεία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

Σχετικά με το EIT Health InnoStars

Ο συνεργατικός σχηματισμός InnoStars είναι μία από τις επτά γεωγραφικές ενότητες του EIT Health. Καλύπτει το ήμισυ της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, καθώς και πρόσθετες περιφέρειες που περιλαμβάνονται στο περιφερειακό πρόγραμμα καινοτομίας του ΕΙΤ - τα κράτη της Βαλτικής, την Κροατία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Πρόκειται για μια ομάδα χωρών που χαρακτηρίζονται ως μέτριας καινοτομίας στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας. Το InnoStars εστιάζει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της υγιεινής διαβίωσης και της ενεργού γήρανσης, και στη μείωση του χάσματος μεταξύ πρωτοπόρων και ανερχόμενων περιφερειών.

Σχετικά με το EIT Regional Innovation Scheme Programme (EIT RIS)

Το Σύστημα Περιφερειακής Καινοτομίας του ΕΙΤ (EIT RIS) δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του χάσματος μεταξύ ευρωπαϊκών περιφερειών με υψηλό δείκτη καινοτομίας και περιφερειών που βελτιώνουν τη θέση τους στην κατάταξη. Για την υλοποίηση του προγράμματος, δημιουργήθηκαν οι τοπικοί κόμβοι καινοτομίας, EIT Health Hubs. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το πρόγραμμα αναπτύσσεται από το 2016 και συντονίζεται από το EIT Health InnoStars. Το πρόγραμμα ενσωματώνει 13 EIT Health Hubs που βρίσκονται σε 12 χώρες σε όλη την Ανατολική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Αυτοί οι κόμβοι, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΤ, λειτουργούν ως σημεία πρόσβασης στο πανευρωπαϊκό δίκτυο του EIT Health που συμπεριλαμβάνει κορυφαία πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες στον χώρο της υγείας και της καινοτομίας. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τις περιοχές στις οποίες υλοποιείται, να ανακαλύψουν τα καινοτόμα στοιχεία τους και να κινητοποιήσουν στη συνέχεια καινοτόμους ερευνητές και νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε πανευρωπαϊκά προγράμματα και διαγωνισμούς. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Γιώργο Μέγα, Συντονιστή του ελληνικού κόμβου EIT Health, EKT
+30 698 261 2266 | e-mail: megas@ekt.gr

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, EKT