Δύο ελληνικές startups διακρίθηκαν σε κορυφαία προγράμματα του EIT Health για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης

Το ΕΚΤ, μέσα από τα δυναμικά εξελισσόμενα προγράμματα του EIT Health, ανοίγει δρόμους στις εταιρείες που καινοτομούν στον τομέα της υγείας, για ανάπτυξη (scaling-up), συνέργειες και χρηματοδότηση.

Ανακοινώθηκαν οι προκαταρκτικές λίστες των δύο κορυφαίων διαγωνισμών καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη EIT Health Headstart & EIT Health Catapult, και μεταξύ των διακριθέντων βρίσκονται και δύο ελληνικές ομάδες. Η ελληνική ομάδα Booking Clinic Research P.C έλαβε 40.000 ευρώ στο πρόγραμμα EIT Health Headstart και θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει επιπλέον επιχορήγηση 10.000 ευρώ για καλύτερη καθοδήγηση και δικτύωση. Επιπρόσθετα, η ελληνική ομάδα RTSafe, με την τεχνολογία PseudoPatient® προκρίθηκε στους ημιτελικούς του μεγάλου κύρους προγράμματος EIT Health Catapult.

Οι φιναλίστ των δυο διαγωνισμών θα διεκδικήσουν όχι μόνο την προσοχή των επενδυτών, αλλά και καθοδήγηση και χρηματοδοτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των τελικών (Grand Finals) στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Φέτος, το EIT Health επέκτεινε το φάσμα του διαγωνισμού Headstart για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 και επέλεξε 89 νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες θα αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να περιορίσει, να θεραπεύσει και να διαχειριστεί αυτή την ασθένεια. Στις ομάδες αυτές συμπεριλαμβάνονται 17 ομάδες από τις περιοχές Innostars. Επτά νεοσύστατες επιχειρήσεις προέρχονται από την Ιταλία, δύο από την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Εσθονία και μία από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Λετονία.

Όλες οι ομάδες που επιλέχθηκαν λαμβάνουν 40.000 € για να αναπτύξουν τις καινοτομίες τους και να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις. Οι startups θα διαγωνιστούν για επιπλέον 10.000 € κατά τη διάρκεια των τελικών. Φέτος, περισσότερες από 150 αιτήσεις προήλθαν μόνο από αναπτυσσόμενες περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, αριθμός τριπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2019.

Η λύση της ελληνικής ομάδας Booking Clinic, που προκρίθηκε, συνδέει τους ασθενείς με γιατρούς που θα τους καθοδηγήσουν διαδικτυακά, αλλά και με κλινικές αναφοράς για τη νόσο, μέσω μιας έξυπνης, διαδικτυακής πλατφόρμας. Η εταιρεία συνεργάζεται με τον παγκόσμιο ανθρωπιστικό οργανισμό Γιατροί του Κόσμου, για να προσφέρει δωρεάν διαδικτυακή ιατρική υποστήριξη σε ασθενείς που αναζητούν συμβουλές για την COVID-19, βασιζόμενη πάντα στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Το δεύτερο πρόγραμμα, το EIT Health Catapult, προσφέρει 40.000 ευρώ, 20.000 ευρώ και 10.000 ευρώ για την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, στις κατηγορίες: ιατρικής τεχνολογίας (medtech), ψηφιακής υγείας (digital health), βιοτεχνολογίας (biotech). Το πρόγραμμα προσφέρει επίσης εκπαίδευση υψηλής ποιότητας στις επιχειρήσεις, υποστήριξη για δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου, διαπραγμάτευση επενδυτικών συμφωνιών,  εκπαίδευση για την παρουσίαση της ιδέας τους, καθώς και διευκόλυνση πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου expert mentors και επενδυτές.

Η ελληνική εταιρεία που προκρίθηκε και πέρασε στην ημιτελική φάση, η RTSafe, με την τεχνολογία PseudoPatient® παρέχει διασφάλιση ποιότητας για τον ασθενή που υπόκειται σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο του εγκεφάλου, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο παρενεργειών κατά τη διάρκειά της.

Κόμβος του EIT Ηealth στην Ελλάδα είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). «Το ΕΚΤ βρίσκεται στον πυρήνα του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας της χώρας και μέσα από τα δυναμικά εξελισσόμενα προγράμματα του EIT Health ανοίγει δρόμους για τις εταιρείες που καινοτομούν στον τομέα της υγείας, δρόμους για ανάπτυξη (Scaling-up) συνέργειες και χρηματοδότηση που θα τις οδηγήσει πάνω από το valley of death. Ειδικότερα σε μια εποχή που η υγειονομική περίθαλψη έχει γίνει το βαρόμετρο για όλη την οικονομία, μέσα από το EIT Health το 2020 δώσαμε εστιασμένη ώθηση στις εταιρείες που θα βοηθήσουν την κοινωνία να ξεπεράσει την πανδημία του νέου κορονοϊού αλλά και σε όσες προσπαθούν να συνεχίσουν το έργο τους σε απρόβλεπτους επιχειρηματικά καιρούς» ανέφερε ο Γιώργος Μέγας, Σύμβουλος Καινοτομίας του ΕΚΤ και συντονιστής του ελληνικού κόμβου.  

Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις  δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στο πεδίο της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 150 εταίρους, αποτελεί ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και νοσοκομείων και ινστιτούτων.

EIT Health Headstart

Tο πρόγραμμα EIT Health Headstart παρέχει στις αναδυόμενες εταιρείες ευκαιρίες καθοδήγησης και χρηματοδότησης για να επιταχύνουν την ανάπτυξη και τη διάθεση στην αγορά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων ασθενών και πολιτών.

EIT Health Catapult

Το EIT Health Catapult είναι καταγεγραμμένο ως ένα από τα έξι καλύτερα biotech events στην Ευρώπη. Είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης που ενισχύει την ανάπτυξη κορυφαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υγείας μέσω της έκθεσης σε κορυφαίους εμπειρογνώμονες και διεθνείς επενδυτές. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί και ενισχύει 42 ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες στον τομέα της βιοτεχνολογίας, της τεχνολογίας και της ψηφιακής υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον ελληνικό Κόμβο του EIT Health και την παρεχόμενη στήριξη σε ελληνικές startups μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γιώργο Μέγα, ΕΚΤ, στο email megas@ekt.gr

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, EKT