Άμεση ενημέρωση για τον Ορίζοντα Ευρώπη, από το ΕΚΤ

Ενημερωθείτε για τον Ορίζοντα Ευρώπη από το ΕΚΤ, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εγγραφής και κατεβάζοντας το video και τη σχετική παρουσίαση.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ολοκληρωθεί ο Ορίζοντας 2020 και να δώσει τη σκυτάλη στον  Ορίζοντα Ευρώπη (2021-2027), το φιλόδοξο πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, με προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προϋπολογισμό ύψους 100 δισ. ευρώ. Στόχος του νέου προγράμματος είναι να ενισχύσει την επιστημονική και τεχνολογική βάση της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) και να τονώσει την ικανότητα καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης στην Ευρώπη,πλήρως ανταποκρινόμενο στις προτεραιότητες των πολιτών και τη διατήρηση του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου. 

Ενημερωθείτε για τον Ορίζοντα Ευρώπη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, εθνικό σημείο επαφής για το τρέχον πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής.

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής θα λάβετε τον σύνδεσμο για κατέβασμα του video (mp4), αλλά και τον σύνδεσμο για να δείτε ή να «κατεβάσετε» την αρχική παρουσίαση του προγράμματος.  

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γιώργο Μέγα (megas@ekt.gr).

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την προκαταρκτική διάρθρωση, ο Ορίζοντας Ευρώπη χωρίζεται σε τρεις πυλώνες: Επιστήμη Αριστείας, Παγκόσμιες προκλήσεις και ευρωπαϊκή βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, Καινοτόμος Ευρώπη.

    

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για έντεκα τομείς του Ορίζοντα 2020, υποστηρίζοντας ελληνικούς φορείς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. 

Επιστημονική Αριστεία
- Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC)
- Μελλοντικές και αναδυόμενες τεχνολογίες (FET)
- Δράσεις "Marie Skłodowska-Curie"
- Ερευνητικές υποδομές

Βιομηχανική Υπεροχή
- Πρόσβαση σε κεφάλαια κινδύνου
- Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT)

Κοινωνικές Προκλήσεις
- Υγεία, δημογραφική μεταβολή και ευεξία
- Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια
- Η Ευρώπη σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο - Πολυδεκτικές, καινοτόμες και στοχαστικές κοινωνίες

Οριζόντια Προγράμματα
- Η Επιστήμη στην κοινωνία και μαζί με την κοινωνία
- Έρευνα για πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της συνθήκης Euratom

Το ΕΚΤ διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ. Από το 1992 αποτελεί σταθερό σημείο επικοινωνίας και πληροφόρησης για χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για δράσεις που αφορούν την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται στο σύνολο της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών στους ελληνικούς φορείς για την υποβολή προτάσεων στον Ορίζοντα 2020. Εξειδικευμένα στελέχη του, με συνεχή κατάρτιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), και σε συνεργασία με μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα, παρέχουν ενημέρωση και υποστήριξη στους ερευνητικούς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Επίσης, το ΕΚΤ καταγράφει τη συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στα προγράμματα του Ορίζοντα 2020, εκδίδοντας ειδικές εκθέσεις και μελέτες με αναλυτικά στοιχεία για τις επιδόσεις των ελληνικών φορέων στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο