Το αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τώρα στο SearchCulture.gr

Ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει εκατοντάδες μακέτες και σχέδια κοστουμιών από το 1941 ως σήμερα, πάνω από 200 ηχογραφήσεις έργων διάσημων Ελλήνων και ξένων συνθετών, παρτιτούρες και μια απίστευτη συλλογή τρισδιάστατων αντικειμένων: μάσκες, κοσμήματα, ενδύματα και σκηνικά.

Η Εικονική Έκθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως ονομάζεται το αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εντάσσεται στο SearchCulture.gr, τη διαδικτυακή πύλη αναζήτησης πολιτιστικού περιεχομένου που έχει αναπτύξει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Με 2.662 τεκμήρια η Εικονική Έκθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνήσει κανείς τα 81 χρόνια παρουσίας του μοναδικού λυρικού θεάτρου στην Ελλάδα.

Ο χρήστης του SearchCulture.gr μπορεί να εξερευνήσει εκατοντάδες μακέτες και σχέδια κοστουμιών από το 1941 ως σήμερα, πάνω από 200 ηχογραφήσεις έργων διάσημων Ελλήνων και ξένων συνθετών, παρτιτούρες και μια απίστευτη συλλογή τρισδιάστατων αντικειμένων: μάσκες, κοσμήματα, ενδύματα και σκηνικά. Μπορείτε να δείτε σπάνιες φωτογραφίες από τις πρώτες παραστάσεις της Μαρίας Κάλλας, τότε Καλογεροπούλου, από τις δεκαετίες του 1940 και 1950, καθώς και έργα Ελλήνων συνθετών, όπως του σημαντικότερου συνθέτη της αθηναϊκής οπερέτας Νίκου Χατζηαποστόλου, επίσης των Νίκου Κυπουργού, Πάρι Κωνσταντινίδη και άλλων.

Με την προσθήκη του αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το περιεχόμενο στο SearchCulture.gr που αφορά στις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα αυξάνεται και έρχεται να προστεθεί στις αξιολογότατες συλλογές της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Δημιουργείται έτσι ένας πολύτιμος όγκος υλικού χρήσιμου σε μουσικολόγους, μελετητές των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα, ιστορικούς, φοιτητές και ενδιαφερόμενους πολίτες.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ιδρύθηκε το 1939. Είχαν προηγηθεί 150 χρόνια άνθησης της μελοδραματικής τέχνης στα Επτάνησα και μισός αιώνας εμπειρίας του Ελληνικού Μελοδράματος. Aπό τον Μάρτιο του 2017 η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε τη λειτουργία της στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Kάθε καλοκαίρι παρουσιάζει παραγωγές όπερας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Αποστολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι να προσφέρει σε Έλληνες και ξένους θεατές παραγωγές υψηλής ποιότητας, παρουσιάζοντας όπερες, μπαλέτα, οπερέτες, όπερες για παιδιά και ρεσιτάλ κ.ά. Το ρεπερτόριο του μοναδικού εθνικού λυρικού θεάτρου στην Ελλάδα καλύπτει τέσσερις αιώνες λυρικής τέχνης, από έργα του Μοντεβέρντι έως σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.

Το ΕΚΤ και ο ψηφιακός δημόσιος χώρος για τον πολιτισμό

Το ΕΚΤ, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς, προωθεί την ιδέα ενός ψηφιακού δημόσιου χώρου για τον πολιτισμό που παράγεται στην Ελλάδα. Στη διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr συγκεντρώνονται τεκμήρια από σημαντικές συλλογές, ενώ διευρύνεται διαρκώς το διαθέσιμο πολιτιστικό περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, το ΕΚΤ συμβάλλει στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού τροφοδοτώντας την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana με περιεχόμενο κατόπιν συμφωνίας με τους φορείς. Στόχος του ΕΚΤ είναι η διάχυση της γνώσης με τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς, η δημιουργία νέων διαδικασιών κατανόησης του σύγχρονου πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο πολιτιστικό αγαθό.

Το εικονιζόμενο σχέδιο του Μπρούνο Σβενγκλ αναπαριστά τη γενική όψη του σκηνικού χώρου κατά την εναρκτήρια σκηνή της όπερας του Μότσαρτ «Μαγικός αυλός», για την παράσταση που ανέβηκε την περίοδο 2010 - 2011 στο Θέατρο Ολύμπια. Το τεκμήριο υπόκειται σε καθεστώς Πνευματικής Ιδιοκτησίας.