Ημέρες Καινοτομίας: Υποδεχτείτε τους νέους εξερευνητές της ψηφιακής υγείας

Ομάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαγωνίστηκαν στην παρουσίαση επιχειρηματικών ιδεών πάνω στην «έξυπνη υγεία». Η νικήτρια ομάδα θα διαγωνιστεί μαζί με άλλες ομάδες από την Ευρώπη στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Φαντασία, ζήλο και γρήγορη αντίληψη επέδειξαν οι φοιτητές που πήραν μέρος στη φετινή εκδήλωση «Ημέρες Καινοτομίας», την οποία διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 στον Βόλο. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Innovation Days» που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη από το δίκτυο ΕΙΤ Health του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT).

Οι φοιτητές, προερχόμενοι από διάφορες σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μοιράστηκαν σε πέντε ομάδες και παρακολούθησαν ένα εντατικό σεμινάριο πάνω στη ριζοσπαστική μεθοδολογία του ΜΙΤ για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, το οποίο παρουσίασε ο πιστοποιημένος διδάσκοντας της μεθόδου Δρ Φώτης Φιλιππόπουλος (Curious, Inc.)

Η ψηφιακή υγεία ήταν ο τόπος της εξερεύνησης και το ζητούμενο ήταν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, καλά δουλεμένες, πειστικές και έτοιμες για παρουσίαση. Όλες οι ομάδες αφομοίωσαν πολύ γρήγορα τη γνώση που απέκτησαν στο σεμινάριο και διαμόρφωσαν ανάλογα τις παρουσιάσεις των επιχειρηματικών ιδεών τους.

Τις ιδέες των ομάδων αξιολόγησε επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι: Γιώργος Σταμπουλής, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Άγγελος Αγγελίδης, συντονιστής της ομάδας του ΕΚΤ/Enterprise Europe Network, Γιώργος Μέγας, Σύμβουλος Καινοτομίας του ΕΚΤ και συντονιστής του ελληνικού κόμβου του EIT Health, και ο Φώτης Φιλιππόπουλος.  

Το πρώτο βραβείο (Gold) κέρδισε η ομάδα Ve-ar (από την παράφραση της αγγλικής λέξης fear, που σημαίνει φόβος) με μια ιδέα για την καταπολέμηση της κοινωνικής φοβίας με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Η ομάδα θα ταξιδέψει στο Παρίσι την 1η Δεκεμβρίου 2019, για να λάβει μέρος στον τελικό διαγωνισμό των «Innovation Days»,  όπου θα κληθεί να εξελίξει την ιδέα της και να διαγωνιστεί με τις άλλες νικήτριες ομάδες που αναδείχθηκαν στις υπόλοιπες πόλεις της Ευρώπης.

Το δεύτερο βραβείο (Silver) απονεμήθηκε στην ομάδα HiAR για τη λύση που πρότεινε για άτομα με προβλήματα ακοής με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Ενώ το τρίτο βραβείο κέρδισε η ομάδα ERMIS με μια ιδέα για την αντιμετώπιση προβλημάτων κινητικότητας.  

Οι Ημέρες Καινοτομίας (Innovation Days) είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας και ειδικότερα του δικτύου EIT Health.  Πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η επιτυχία του θεσμού αποτυπώνεται και στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση στον Βόλο. Το 75% δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την εκδήλωση και το 25% ικανοποιημένοι.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στο τομέα της υγείας. Με περισσότερους από 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας.

Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών του τομέα υγείας σε όλη την Ευρώπη, επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της, διευκολύνοντας την παραγωγή καινοτόμων ιατρικών προϊόντων εντός της ΕΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες στην υγεία και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT).

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι o κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα. Το 2019 το ΕΚΤ υποστήριξε περισσότερες από 20 νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του EIT Health. Περισσότεροι από 60 σπουδαστές στον τομέα της Υγείας ενημερώθηκαν για προγράμματα του EIT Health και 12 από αυτούς επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε θερινά σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Μαρτινάκης

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, ΕΚΤ

Μάθετε Περισσότερα