Τεχνολογία, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Εκπαίδευση στη Digital Expo 2018

Στη δημοφιλή Digital Expo 2018 συμμετείχε και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, παρουσιάζοντας χρηματοδοτικές ευκαιρίες και παραδείγματα επιτυχημένων ευρωπαϊκών εταιρειών που καινοτομούν στο πεδίο του gaming

H Digital Expo 2018 άνοιξε τις πύλες της το διήμερο 29-30 Σεπτεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους φανατικούς λάτρεις της τεχνολογίας και του "gaming" να ενημερωθούν για νέες εξελίξεις, να μάθουν με βιωματικό τρόπο για νέα προϊόντα, μέσα από δια ζώσης εμπειρίες. Δυναμικό παρών έδωσαν 17.000 και πλέον επισκέπτες, ενώ δεκάδες δημιουργοί περιεχομένου του Youtube ("YouTubers") πραγματοποίησαν παρουσιάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι λεγόμενοι "cosplayers" και καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών παρουσίασαν στους επισκέπτες τα δημιουργήματα τους. Οι "gamers" είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν έπαθλα σε δεκάδες τουρνουά που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου.

Στα πλαίσια της Digital Expo 2018 η εταιρεία ανάπτυξης διαδραστικού λογισμικού Tenebra Studios διοργάνωσε παράλληλες εκδηλώσεις στο επιχειρηματικό πεδίο, οι οποίες περιλάμβαναν Start Up Awards για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και Indie Awards, όπου ελληνικές επιχειρήσεις ανάπτυξης games "game development studios" είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό τα projects τους. Παράλληλα, μέσα από τα δεκάδες workshops που έλαβαν χώρα, το κοινό είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για μία σειρά από πρωτότυπα και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τον κόσμο του gaming, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσίασε συνοπτικά τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μέσα από τον Ορίζοντα 2020, ειδικότερα για τις προσκλήσεις του ICT (Information and Communication Technologies), του SME Instrument και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology EIT).  Επιπλέον, το ΕΚΤ παρουσίασε ευκαιρίες συνεργασιών για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Νεοφυείς Επιχειρήσεις ως εταίρος και συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, του ελληνικού κόμβου του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network, καθώς και ενδιαφέροντα παραδείγματα επιτυχημένων ευρωπαϊκών εταιρειών που καινοτομούν στον ευρύτερο τομέα του gaming και έχουν λάβει χρηματοδότηση από το SME Instrument.

Ένα τέτοιο ιδιαίτερο παράδειγμα αποτελεί το καινοτόμο έργο CALMUS Gaming της εταιρίας ErkiTónlist sf, ένα εργαλείο αυτόματης δημιουργίας και προσαρμογής μουσικής για computer games που αντί του συνεχούς επαναλαμβανόμενου ηχητικού σκηνικού, καθιστά δυνατή τη συνεχή και σε πραγματικό χρόνο προσαρμογή της μουσικής υπόκρουσης, ανάλογα με τον τρόπο εξέλιξης του παιχνιδιού και την απόδοση και τις ενέργειες του παίκτη. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί το δημοφιλές game EVE Online.

Τέλος, το ΕΚΤ έλαβε μέρος και στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού για Startups που διοργάνωσαν η Gamespace.gr και η Tenebra Studios, στον οποίο βραβεύτηκαν οι εταιρείες Sterigma (1η θέση), μια πλατφόρμα για την έξυπνη διαχείριση της εκπαίδευσης και η εταιρεία Value Marketing House (2η θέση), για τις αυτοματοποιημένες αναλύσεων για εκστρατείες marketing μέσω αλγορίθμων αναγνώρισης φυσικής γλώσσας κ.ά. 

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα του, υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα στη συμμετοχή της. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

Επιπλέον, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, εταίρος και συντονιστής του μεγαλύτερου δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινότητας, ενέταξε, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει, ένα πλέγμα δυναμικών υπηρεσιών συστηματικής ενημέρωσης και υποστήριξης επιλεγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν κατάλληλη δυναμική και στοχεύουν αποκλειστικά σε διεθνείς αγορές μέσα από καινοτομικές τεχνολογίες.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Digital Expo, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης