Το πρώτο παράδειγμα δικτύωσης Ελλήνων μέσω της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας»

Έπειτα από λίγους μόλις μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας", το πρώτο παράδειγμα "δικτύωσης" Ελλήνων μέσω της πλατφόρμας είναι γεγονός. Πιο συγκεκριμένα ο Ηλίας Λάππας, καθηγητής Αεροναυπηγικής στην Ουαλία και οι Ισμήνη Στρούμπου- Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους, συνιδρυτές της ελληνικής start up εταιρείας συμβούλων μηχανικών "Αέθων" ήρθαν σε επαφή μέσω των "Γεφυρών", συζήτησαν για ενδεχόμενους τρόπους συνεργασίας κι αποφάσισαν να υποβάλουν από κοινού μια πρόταση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020". 

Πρόκειται για μία ιδέα που στηρίζεται στη βελτίωση της εκπαίδευσης των χειριστών του μέλλοντος.  Στόχος είναι να αναπτυχθούν κοινές τεχνικές εκπαίδευσης, με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, τόσο για τον αέρα, όσο και για τα πλοία αλλά και για διάφορα μέσα εδάφους. Στην προσπάθεια συμμετέχει μάλιστα και η ελληνική εταιρεία εκπαίδευσης χειριστών "Egnatia Aviation", με την οποία ο Ηλίας Λάππας διατηρεί συνεργασία.

 Η Ισμήνη Στρούμπου δηλώνει ότι γνώρισε την πλατφόρμα έπειτα από την προτροπή ενός φίλου της εργαζόμενου στο Enterprise Europe Network κι αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει.  Ψάχνοντας για πιθανούς συνεργάτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την εξελισσόμενη εταιρεία τους, οι συνιδρυτές του "Αέθωνα" εντόπισαν τον Ηλία Λάππα ο οποίος, έπειτα από 14 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας και 4 ακόμη χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην Ουαλία, επίσης αναζητούσε νέες προκλήσεις στην καριέρα του.

Όσον αφορά τη χρησιμότητα της πλατφόρμας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας", οι Ηλίας Λάππας, Ισμήνη Στρούμπου και Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους αναφέρουν ότι η δυνατότητα που δίνει στους Έλληνες να συνομιλούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν ιδέες και να εγκαινιάζουν συνεργασίες είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τους ίδιους όσο και για τη χώρα. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα οι "Γέφυρες" έχουν μια επιπλέον αξία, δεδομένου ότι εμπνέουν αισιοδοξία ως προς τις δυνατότητες των Ελλήνων να κάνουν θετικά πράγματα και ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες.


"Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" για τη δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο

Η πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας", η οποία υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των γνώσεων και των εμπειριών των Ελλήνων των εξωτερικού και στη διασύνδεσή τους με τη χώρα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι, με ρεαλιστική και ευρηματική ματιά, να φέρει κοντά το αδιαμφισβήτητα υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και να δημιουργήσει δεσμούς συνεργασίας ανάμεσα σε όσους το συναποτελούν. Μέσω της δικτύωσης των Ελλήνων, ενισχύεται η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, διασφαλίζοντας ότι  οι Έλληνες που συμμετέχουν γίνονται μέρος μιας κοινής προσπάθειας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" υλοποιείται η πλατφόρμα www.knowledgebridges.gr, η οποία στηρίζεται σε τρεις άξονες: 1) τη δικτύωση και τη συνεπακόλουθη επίτευξη συνεργασιών μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου Ελλήνων επιστημόνων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, 2) την ενημέρωση για χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και 3) τη χαρτογράφηση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.