Χρηματοδοτικές ευκαιρίες σε καινοτόμες επιχειρήσεις από το Equifund

Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε μικρομεσαίες και νεοφυείς καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις μέσω του νέου Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών.

Με μεγάλη συμμετοχή ερευνητών, επιχειρηματιών, επενδυτών και στελεχών του δημοσίου τομέα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Απριλίου η εκδήλωση παρουσίασης του EquiFund, του νέου Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (fund of funds) που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα έχει μακροπρόθεσμη θετική επίδραση στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα και υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το Ίδρυμα Ωνάση και το EIF, οι οποίοι είναι επενδυτές στα ταμεία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που υποστηρίζονται από το EquiFund.

Στόχος του Equifund είναι οι επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο καινοτόμων, εξωστρεφών και γρήγορα αναπτυσσόμενων εταιριών, αλλά και η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα συν-επενδύσουν σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικότητας. Το EquiFund αναμένεται να έχει θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του τύπου των επενδύσεων όπως επίσης και στην εδραίωση του οικοσυστήματος του venture capital στην Ελλάδα.

Το Ταμείο θα συν-επενδύει με ιδιώτες επενδυτές σε ελληνικές καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις όλων των σταδίων ανάπτυξης, μέσω 9 επιλεγμένων επενδυτικών funds. Επίσης θα συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με πόρους ύψους 40 εκ ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ. Συνολικά, με την μόχλευση των δημόσιων συγχρηματοδοτούμενων πόρων, αναμένεται να διατεθούν μέσω της επενδυτικής αυτής πλατφόρμας, πάνω από 500 εκατ. ευρώ.   

Την εναρκτήρια εκδήλωση του EquiFund, στην οποία συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, παρακολούθησε ένα πολυπληθές κοινό αποτελούμενο από ερευνητές, επιχειρηματίες, επενδυτές και στελέχη του δημοσίου τομέα, ενώ μεταδόθηκε και ζωντανά μέσω διαδικτύου με μεγάλη συμμετοχή. Οι ομιλητές της εκδήλωσης προέρχονταν τόσο από τον επιχειρηματικό όσο και από τον επενδυτικό τομέα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα επιμέρους επενδυτικά σχήματα του EquiFund.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) Pier Luigi Gilibert, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, όπως επίσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, μαζί με 18 ομιλητές από επιτυχημένες επιχειρήσεις από την Ευρώπη και την Ελλάδα και fund managers από τα 9 funds που υποστηρίζονται από το EquiFund.

«Με το EquiFund αλλάζουμε ριζικά το τοπίο της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι «αυτό το καινοτόμο χρηματοοικονομικό εργαλείο απευθύνεται σε όλους τους κλάδους και σε κάθε στάδιο ανάπτυξης μίας επιχείρησης».

Στον ρόλο της καινοτομίας και ειδικότερα στη στήριξη που θα λάβει από το EquiFund αναφέρθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, τονίζοντας ότι  «Η ίδρυση του Υπερταμείου Συμμετοχών, την οποία από την πρώτη στιγμή συμμετείχε και στήριξε ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ στοχεύει στην προώθηση της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολιστικής κυβερνητικής προσέγγισης για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου,  αυτού της Οικονομίας της Γνώσης. Το EquiFund αποτελεί ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο με τελικό στόχο την ενίσχυση παραγωγικών επιχειρήσεων που με αιχμή την καινοτομία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων σε διεθνές επίπεδο».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που του παρέχουν το EquiFund και τα εννέα ιδιωτικά funds.

Το EquiFund συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το EIF για να στηρίξει ερευνητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές, υφιστάμενους και νέους επιχειρηματίες και καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους υλοποίησης και χρηματοδότησης της επιχειρηματικής τους ιδέας.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συμμετείχε ως event collaborator στην εκδήλωση και εκπρόσωποι του ενημέρωσαν  για τις δράσεις επιχειρηματικής -και όχι μόνο- δικτύωσης μέσω του Enterprise Europe Network - Hellas και της πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας".

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EquiFund, ΕΠΑνΕΚ