Συνεχίζεται η περιοδεία της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» στη Βόρεια Ελλάδα και το Άμστερνταμ

Οι «Γέφυρες» θα βρεθούν σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας από 23-25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 2ου EU Jobs & Mobility Roadshow και εν συνεχεία στο Άμστερνταμ, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Κυριακή 26 Νοεμβρίου με θέμα τη διασύνδεση των απανταχού Ελλήνων.

Τη δυνατότητα να ενημερώσουν νέους, φοιτητές, ερευνητές, απόφοιτους κι επιχειρηματίες για τα οφέλη της μεταξύ τους διασύνδεσης θα έχουν οι «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» μέσα από τη συμμετοχή τους στο 2ο EU Jobs & Mobility Roadshow που πραγματοποιείται σε πόλεις της Β. Ελλάδας από 20-25 Νοεμβρίου 2017. Πιο συγκεκριμένα εκπρόσωποι της επιχειρησιακής ομάδας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης  θα βρεθούν στη Δράμα, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη στις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου αντίστοιχα, ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες για την έως τώρα πορεία και τους στόχους των «Γεφυρών», αλλά και τους τρόπους συμμετοχής στην πρωτοβουλία.

Η εκδήλωση EU Jobs & Mobility Roadshow απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε πιο στοχευμένες ομάδες όπως οι φοιτητές, οι νέοι απόφοιτοι, οι νέοι επιχειρηματίες, οι ερευνητές, οι μακροχρόνια άνεργοι και μεταξύ άλλων θα ασχοληθεί με το θέμα της νεομετανάστευσης, που τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει τη χώρα μας και ειδικότερα πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στη συνέχεια, η πρωτοβουλία των «Γεφυρών» θα επισκεφθεί το Άμστερνταμ, που αποτελεί την τρίτη κατά σειρά πόλη του εξωτερικού που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα περιοδείας της δράσης, μετά το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη. Η σχετική εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 11:00 στο Πανεπιστήμιο Vrije θα περιλαμβάνει συζήτηση γύρω από τη δικτύωση των Ελλήνων του εξωτερικού με εκείνους που ζουν στην Ελλάδα, τους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη διασύνδεση αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο ΓΓ Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων Καθηγητής κ.  Λόης Λαμπριανίδης και η Διευθύντρια του  Εθνικού  Κέντρου Τεκμηρίωσης κ. Εύη Σαχίνη, ενώ θα πραγματοποιηθεί «στρογγυλή τράπεζα» γύρω από το θέμα της δικτύωσης των Ελλήνων της Ολλανδίας.

Απώτερος στόχος της διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί γόνιμος προβληματισμός που θα κινητοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, των εμπλεκόμενων ολλανδικών φορέων, αλλά και των  ίδιων των μεταναστών  σε σχέση με τη διασύνδεση των Ελλήνων μεταξύ τους αλλά και με την Ελλάδα.  

H πρωτοβουλία εν συντομία

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), θεσμικός φορέας με κεντρικό ρόλο στο Εθνικό Σύστημα Έρευνας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, υλοποιεί τη νέα εθνική πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας"  που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συμβολή όλων των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας προς την κατεύθυνση της «οικονομίας της γνώσης».

Μέσω της πρωτοβουλίας υποστηρίζεται η δημιουργία «γεφυρών» που θα επιτρέψουν στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, να συνεργαστούν, αξιοποιώντας επιχειρηματικές ή/και ερευνητικές πρωτοβουλίες, με επιστήμονες, με  φορείς και με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα το σύνολο του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Το ΕΚΤ αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, επιδιώκει μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να γεφυρώσει την απόσταση, χρησιμοποιώντας τη γνώση. Η διαρκής και καλύτερη κατανόηση του εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας από το ΕΚΤ, καθιστούν τον φορέα μία εθνική υποδομή υψηλής σημασίας για τη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής επιστημονικής, τεχνολογικής και βιομηχανικής πολιτικής. Το ΕΚΤ, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα τεκμηρίωσης, τεχνολογίας και καινοτομίας, διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, τεχνογνωσία, βάσεις δεδομένων Ελλήνων ερευνητών, ανθρώπινο δυναμικό και τα επικοινωνιακά δίκτυα, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων υλοποίησης της πρωτοβουλίας.