Ημερίδα για τα 10 χρόνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Το πρόγραμμα του ΕRC, το οποίο δημιουργήθηκε το 2007 με αποστολή να ενθαρρύνει την έρευνα αιχμής στην Ευρώπη μέσω ανταγωνιστικής χρηματοδότησης για την υποστήριξη κορυφαίων ερευνητών σε όλους τους τομείς και οποιασδήποτε εθνικότητας, έχει προϋπολογισμό περίπου 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 της ΕΕ για την Έρευνα και Καινοτομία.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 (Horizon 2020), διοργανώνει Ημερίδα για τα 10 Χρόνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC) την Τετάρτη 15 Μαρτίου (09.00 - 14.30) στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, Bασ. Κωνσταντίνου 48). Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εβδομάδας εορτασμού των 10 χρόνων επιτυχούς λειτουργίας του ΕRC (13-19 Μαρτίου 2017), διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Στην εκδήλωση, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας Δρ Θ. Παπάζογλου (European Research Council Executive Agency - ERCEA) θα παρουσιάσει τη συμβολή του ERC στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας καθώς και τις αναμενόμενες προκηρύξεις, ενώ ο Καθηγητής Ν. Ταβερναράκης, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας του ERC & Προέδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα μιλήσει για τα ερευνητικά προγράμματα του ERC και τη συμβολή τους στη στρατηγική ανάπτυξης της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα.

O Καθηγητής Γ. Κόλλιας, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλ. Φλέμιγκ" (ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ), θα παρουσιάσει τη συμβολή του Προγράμματος του ERC στην στρατηγική ανάπτυξης ενός Οργανισμού Υποδοχής. Ο Δρ Γ. Χουρδάκης Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος (Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας & Καινοτομίας) θα παρουσιάσει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, έναν νέο θεσμό στήριξης της "Επιστημονικής Αριστείας" για νέους και έμπειρους ερευνητές. Επιτυχημένοι υποψήφιοι του προγράμματος ERC θα παρουσιάσουν τη συμβολή του προγράμματος ERC στη σταδιοδρομία των ερευνητών και χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία και την υποβολή ανταγωνιστικών προτάσεων. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα MSCA, καθώς και οι απαιτήσεις του Ορίζοντα 2020 για την Ανοικτή Πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα του ΕRC, με προϋπολογισμό περίπου 13 δισ. ευρώ (2014-2020), υποστηρίζει την "έρευνα αιχμής" αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής αριστείας, η οποία μπορεί να διεξαχθεί σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης ή της τεχνολογίας. Ενθαρρύνεται η διεπιστημονικότητα και χρηματοδοτείται η έρευνα η οποία, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την αγορά, βρίσκεται στην "πρώτη γραμμή" της δημιουργίας νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος. Στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή στις πρώτες προκηρύξεις του ERC στον Ορίζοντα 2020 διατίθενται σε πρόσφατη μελέτη του ΕΚΤ (http://metrics.ekt.gr/el/node/325).

Το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας με αποστολή να ενθαρρύνει την έρευνα αιχμής στην Ευρώπη μέσω ανταγωνιστικής χρηματοδότησης για την υποστήριξη κορυφαίων ερευνητών σε όλους τους τομείς και οποιασδήποτε εθνικότητας. Από τότε, το ΕRC έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή έρευνα και μέσα σε 10 χρόνια έχει καταφέρει να χρηματοδοτήσει περίπου 7.000 ερευνητές, έχει υποστηρίξει περισσότερα από 40.000 μέλη ερευνητικών ομάδων και έχει διαθέσει το 64% του προϋπολογισμού του σε νέους ερευνητές στο ξεκίνημα της καριέρας τους. Η υποστήριξή του έχει αναγνωριστεί με 6 βραβεία Nobel σε ερευνητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και περίπου σε 100.000 άρθρα διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Λεπτομέρειες σχετικά με τους εορτασμούς της 10ης επετείου του ΕΣΕ είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται online εγγραφή.

H εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 (http://innovation.ekt.gr/horizon2020) και για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα του (όπως το πρόγραμμα του ERC), υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης. 

Εκδήλωση για τα 10 χρόνια του ERC διοργανώνει και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) την Πέμπτη 16 Μαρτίου (09.30-14.00) στην Κρήτη (Ν. Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών, Αμφιθέατρο «Γ. Λιάνης»). Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εβδομάδας εορτασμού των 10 χρόνων επιτυχούς λειτουργίας του ΕRC και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 (Horizon 2020), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ERC, Ευρωπαϊκή Επιτροπή