Διεθνές Συνέδριο στο ΕΙΕ για τη σχέση σύγχρονης Επιστήμης και Ορθόδοξης Παράδοσης

Βασικός στόχος του συνεδρίου (24-25 Φεβρουαρίου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) είναι να ορίσει τα πρότυπα της σημερινής σχέσης επιστήμης-θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων τόσο στις θετικές επιστήμες όσο και στη Θεολογία.

Το πρώτο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο "Modern Science and the Orthodox Tradition: An Uneasy Relationship?" διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», Βασ. Κωνσταντίνου 48 Αθήνα), στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου SOW - Science & Orthodoxy around the World (Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο). Το συνέδριο εστιάζει στην ίδια τη φύση του διαλόγου μεταξύ της σύγχρονης επιστήμης και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Βασικός στόχος του είναι να ορίσει τα πρότυπα της σημερινής σχέσης επιστήμης-θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων τόσο στις θετικές επιστήμες όσο και στη Θεολογία.

Σήμερα η Ορθοδοξία μοιράζεται ενίοτε διαφορετικές θέσεις απέναντι στην επιστήμη και την τεχνολογία, όπως έχουν σχηματισθεί μέσα από Πατερικά κείμενα, έργα θεολόγων και άλλων λογίων, αλλά και τις σύγχρονες κοινωνικές πραγματικότητες. Από την άλλη, η επιστήμη σήμερα βρίσκεται περισσότερο ίσως από ποτέ αντιμέτωπη με κρίσιμα και άβολα ερωτήματα που αφορούν το νόημα της ζωής και τη θέση της Ανθρώπου στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, οι διακεκριμμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές του συνεδρίου θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τη σχέση της σύγχρονης επιστήμης και την Ορθοδοξία.

Το ερευνητικό έργο SOW, συντονιστής του οποίου είναι το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ εστιάζει στον διάλογο μεταξύ επιστήμης και θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προσπάθεια να δοθεί μια συνολική εικόνα των σχέσεων επιστήμης και θρησκείας σε όλο τον ορθόδοξο χώρο, που περιλαμβάνει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια πλειάδα κρατών, εδραιώνοντας μια πλατφόρμα διαρκούς διαλόγου σε διεθνές επίπεδο μεταξύ ανθρώπων των θετικών επιστημών και της ορθόδοξης διανόησης. Στο έργο συμμετέχουν πάνω από 50 ειδικοί από 15 χώρες και από διάφορα ερευνητικά πεδία από τις Θετικές Επιστήμες και τη Φιλοσοφία, μέχρι την Ιστορία, τη Θεολογία και την Εκπαίδευση. Απευθύνεται σε όλους τους ερευνητές των σχετικών πεδίων, τους μελετητές των σχέσεων επιστημών και θρησκείας σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για ζητήματα που ανακύπτουν από τις σχέσεις των επιστημών με τη θρησκευτική πίστη.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»), Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48 Αθήνα. Για το πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο http://project-sow.org/first_conference

To συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών