Βραδιά συζήτησης με θέμα "Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;" διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, απαιτείται άμεσα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, πολιτικός, κοινωνικός και ακαδημαϊκός για τις ανάγκες, τους στόχους, τους όρους και τις προοπτικές διαμόρφωσης και εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Η διεύρυνση των αναπτυξιακών οριζόντων της Ελλάδας, μέσα και από την ανάδειξη της σημασίας του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και πολιτικών. Σκοπός της εκδήλωσης "Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;" ήταν να προωθήσει τον πολιτικό, κοινωνικό και ακαδημαϊκό διάλογο για τη θαλάσσια οικονομία, τη γαλάζια ανάπτυξη και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και να προβεί σε μια δέσμευση φορέων και συμμετόχων (stakeholders).

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές της εκδήλωσης, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της αναζήτησης αναπτυξιακής προοπτικής στη χώρα, απαιτείται όραμα και συγκρότηση στρατηγικής για μια πραγματική χωρική αλλαγή που θα ενσωματώνει και τον θαλάσσιο χώρο. Η Ελλάδα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θάλασσα βρίσκεται στην καρδιά των πλανητικών διακυβευμάτων, τόσο ως προς την αστικοποίηση- η ανθρωπότητα είναι περισσότερο πολυπληθής και αστική από ποτέ με τις πλέον δυναμικές και πολυπληθείς αστικές συγκεντρώσεις να βρίσκονται στον παράκτιο χώρο-, όσο και ως προς τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση.

Η θάλασσα είναι  ένας τομέας κατ'εξοχήν έκφρασης δημοσίου συμφέροντος. Η Ελλάδα μετά την κρίση μπορεί λοιπόν να δώσει το παράδειγμα. Προκειμένου όμως ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός να είναι «προληπτικός» και όχι εκ των υστέρων και να αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική, απαιτείται άμεσα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, πολιτικός, κοινωνικός και ακαδημαϊκός για τις ανάγκες, τους στόχους, τους όρους και τις προοπτικές διαμόρφωσης και εφαρμογής του.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απεύθυναν χαιρετισμό ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, η καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και ο κ. Τσολιάς, Εκπρόσωπος του Προέδρου της ΕΡΤ, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του τ.Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του κ. Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης.

Στη συνέχεια η Δρ.Εύη Σαχίνη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης μίλησε με θέμα τη γαλάζια ανάπτυξη και το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας. Στην ομιλία της η Ε. Σαχίνη εστίασε στην ανάδειξη της στρατηγικής, υποδομών και δραστηριοτήτων που συνδέονται με την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία που  εντάσσονται στον ευρύτερο όρο της «Γαλάζιας ανάπτυξης», αναδεικνύοντας το πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσει η ελληνική επιστημονική κοινότητα, αλλά και η επιχειρηματική και οι policy makers τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και απασχόλησης που δημιουργούνται στο πλαίσιο της γαλάζιας ανάπτυξης. Ανέφερε επίσης, ότι στο πλαίσιο της μέτρησης και αποτύπωσης των τεχνολογικών και καινοτομικών επιδόσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τομεακό επίπεδο, το ΕΚΤ σκοπεύει στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε μία αποτύπωση των δραστηριοτήτων που άπτονται της θαλάσσιας ανάπτυξης χρησιμοποιώντας τα πιο επικαιροποιημένα μεθοδολογικά και εννοιολογικά πλαίσια αναφοράς της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα επικεντρωθεί και σε πτυχές που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό  καθώς και τις απαιτούμενες δεξιότητες που θα πρέπει να έχουν για να μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα τόσο απαιτητικό ερευνητικό και επαγγελματικό κλάδο.

Ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα με εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και ακαδημαικούς. Τον συντονισμό της Στρογγυλής Τράπεζας, όπως και γενικότερα της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος κ.Γιώργος Καραχάλιος, πρ. διευθυντής ειδήσεων-ενημέρωσης της ΕΡΤ και συμμετείχαν ως ομιλητές : η κ. Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο κ. Ηλίας Καματερός, βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου, η κ. Ελευθερία Φτακλάκη, διεθνολόγος και Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και η κ. Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Σε σύνδεση, μάλιστα, με τις Βρυξέλλες, παρενέβη στη συζήτηση ο κ.Γιώργος Αλεξάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε η κ. Στέλλα Κυβέλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο: "Θαλάσσια χωρικά ζητήματα: Θαλάσσια διάσταση της εδαφικής συνοχής - Θαλάσσια χωροταξία - Βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κριτική. Το βιβλίο απαντά στην ανάγκη να σχηματοποιηθεί ένας αποτελεσματικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και να υπάρξει μια κοινή κατανόηση και ένα κοινό λεξιλόγιο γύρω από αυτόν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και της Εδαφικής Ατζέντας της ΕΕ 2020.

Το θέμα και το πρόγραμμα της εκδήλωσης μαγνήτισε το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς περισσότεροι από 220 συμμετέχοντες ήταν παρόντες στη βραδιά συζήτησης. Μεταξύ αυτών ακαδημαικοί, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την κεντρική διοίκηση και την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, διάφοροι εκπρόσωποι άλλων φορέων δημόσιων και ιδιωτικών, ερευνητές, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και φοιτητές αλλά και απλοί πολίτες.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Αειφορικής Αστικής Ανάπτυξης και Οικοκαινοτομίας SDMed και με χορηγό επικοινωνίας το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ενώ την ευθύνη άρθρωσης του προγράμματος ανέλαβε το άτυπο Εργαστήριο Στρατηγικoύ και Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης, έτσι ώστε να εκπροσωπηθεί ολόκληρο το φάσμα των δημόσιων πολιτικών δεδομένης της ανάγκης πολυσυμμετοχικής και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, κυρίως κατά την εκπόνηση των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από SDMed, Πάντειο Πανεπιστήμιο