Παγκόσμιο βραβείο καλής πρακτικής στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Στόχος των βραβείων «Special Achievements in GIS» είναι δημιουργηθούν περαιτέρω κίνητρα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού παρεχόμενων υπηρεσιών σε διάφορες θεματικές ενότητες.

Βραβείο καλής πρακτικής πάνω στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών απέσπασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τις εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί, καθώς και τη λειτουργικότητα και προσφορά τους στους πολίτες, στο πλαίσιο των υπηρεσιών «έξυπνης πόλης» και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που παρέχει τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου του ESRI που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, απονεμήθηκαν τα βραβεία «Special Achievements in GIS» σε πάνω από 200 φορείς, οργανισμούς και εταιρείες παγκοσμίως. Στόχος των βραβείων είναι να δημιουργηθούν περαιτέρω κίνητρα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού παρεχόμενων υπηρεσιών σε διάφορες θεματικές ενότητες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έθεσε υποψηφιότητα στη θεματική ενότητα με αντικείμενο τις καινοτόμες πρωτοβουλίες και εφαρμογές στην πληροφόρηση του κοινού, με τεχνολογίες GIS και λογική «έξυπνης πόλης» (Applications for Smart Communities), παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στις 29/6/2016, σε ειδική συνεδρία, τις εφαρμογές, το περιβάλλον του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών που λειτουργεί στον φορέα από το 2008, αλλά και τα σύνολα γεωχωρικών δεδομένων του. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη χρήση των ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων που αποτελούν την αφετηρία ανάπτυξης και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία.

Η κριτική επιτροπή, με προεδρεύοντα τον Jack Dangermond, ιδρυτή και κύριο μέτοχο της ESRI, σε ειδική εκδήλωση την 29η Ιουλίου 2016, απένειμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης το Παγκόσμιο βραβείο καλής πρακτικής πάνω στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 100.000 εταιρίες, φορείς και οργανισμούς παγκοσμίως.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και Οργανισμών απ’ όλο τον κόσμο Υπουργείων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και Εταιριών κατασκευής και εμπορίας λογισμικών και τεχνολογιών (για παράδειγμα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - UAV), που διαλειτουργούν με ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών. Ειδικότερα, πήραν μέρος πάνω από 300 εταιρείες παγκοσμίου εύρους και το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 16.000 σύνεδροι, με περισσότερες από 1.000 παρουσιάσεις εργασιών και καλών πρακτικών.

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο που απέσπασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα, ενώ είναι διαθέσιμη και η λίστα με όλους τους νικητές των βραβείων «Special Achievements in GIS”.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Δήμος Θεσσαλονίκης