Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η εκδήλωση Athens Mini Maker Faire για τις κατασκευές, την τεχνολογία και τη δημιουργικότητα

Το Maker Faire είναι η σπουδαιότερη εκδήλωση για τις κατασκευές, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την τέχνη, τη χειροτεχνία, τη μηχανική, το φαγητό, την καινοτομία και το making σε όλες τις πιθανές μορφές.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται το Athens Mini Maker Faire στις 1-2 Οκτωβρίου 2016 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, μία εκδήλωση που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα όλων των makers ανεξαρτήτου ηλικίας και είδους κατασκευής. Το Maker Faire αποτελεί μέρος της ανακάλυψης όλων των νέων τεχνολογιών, εφευρέσεων και καινοτομιών και είναι από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις, σε διεθνές επίπεδο, για την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την τέχνη, τις κατασκευές, το Do It Yourself (DIY), τη χειροτεχνία, τη μηχανική, το φαγητό, την καινοτομία και το making σε όλες τις πιθανές μορφές.

Στο Athens Mini Maker Faire μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε καινοτομεί, δραστηριοποιείται στον τομέα των ευρεσιτεχνιών ή έχει δημιουργήσει κάποιο εντυπωσιακό νέο προϊόν. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τα εκθέματα που έχουν δημιουργήσει και να έρθουν σε επαφή με άλλους καινοτόμους δημιουργούς, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια και να γνωρίσουν διάφορα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Αναλυτικότερα, στα περίπτερα του Maker Faire, ο επισκέπτης θα βρει τον R2D2, ακριβές αντίγραφο σύμφωνα με τα σχέδια απο το Astromech.net club καθώς και κατασκευές ρομποτικής βασισμένες σε Arduino και Raspbery Pi, διαδραστικά παιχνίδια ρομποτικής με LEGO MINDSTORMS, τηλεκατευθυνόμενο κατασκοπευτικό όχημα (Spy Rover) για ζωντανή λήψη εικόνας του χώρου σας μέσω κινητού όπου κι αν βρίσκεστε, ηλεκτρικές διακοσμητικές εγκαταστάσεις με την χρήση υδραυλικών εξαρτημάτων, έπιπλα φτιαγμένα με έναν οικολογικό συνδυασμό ινών αγριαγκινάρας και βιολογικής ρητίνης, φωτιστικά από παλιές κάμερες και από σωλήνες, 3D Printers για λύσεις τρισδιάστατης σχεδίασης, τα πρϊόντα και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια της FatCut Upcycling από την ανακύκλωση-upcycling φαινομενικά άχρηστων αντικειμένων, Βραχιόλι Πρόληψης Υγείας, χειροποίητα ποδήλατα, χειροποίητα αντικείμενα με την τεχνική του origami, χειροποίητο και μετακινούμενο θάλαμο εξαερισμού για χειροτεχνίες, ζωγραφική, airbrushing και πολλά άλλα.

Ακόμη, ο επισκέπτης θα γνωρίσει το ανθρωποειδές ρομπότ Troopy, το Railbiking, ένα διαφορετικό τρόπο ποδηλασίας πάνω σε ράγες τραίνου, την υδροπονία με τη συσκευή CityCrop για την καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο, λαχανικών, βοτάνων, φρούτων, ακόμα και λουλουδιών, ελέγχοντας την πρόοδο της καλλιέργειάς μέσω mobile App, το Internet of Things (IoT) που μέσω της ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ πολλών μικρών συσκευών δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και χρήση της τεχνολογίας Lora για μετάδοση μικρού μεγέθους δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις.

Όσοι επισκεφθούν την Athens Mini Maker Faire 2016 θα μπορούν ακόμη να λάβουν μέρος στο 2ο HEBOCON Athens, συμμετέχοντας με ένα low-tech ρομπότ που θα κατασκευάσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες, ακολουθώντας τους κανόνες που θα δώσουν οι διοργανωτές. Οι μονομαχίες του τουρνουά είναι ανοιχτές για παρακολούθηση από το κοινό.

Διοργανωτές του Athens Mini Maker Faire είναι ο Σταύρος Μεσσήνης, ιδρυτής του THE CUBE ATHENS και ο Κώστας Φονταλής, Διοργανωτής της ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΑ. Το Maker Faire ξεκίνησε από το Bay Area του Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη και σταδιακά αναπτύχθηκε σε όλο τον κόσμο, με συμμετοχή 24 Maker Faire και 125 Mini Maker Faire, ενώ το 2015 ήταν η επέτειος 10 χρόνων διοργάνωσης.

Το Maker Faire υποστηρίζεται από μεγάλους χορηγούς και από το περιοδικό MAKE, το μοναδικό και μεγαλύτερο περιοδικό αφοσιωμένο στο DIY σε σχέση με τα τεχνολογικά προϊόντα. Το περιοδικό MAKE ενώνει, εμπνέει, ενημερώνει και ψυχαγωγεί μία ολοένα αυξανόμενη κοινότητα πολυμήχανων ανθρώπων που δημιουργούν στο χώρο τους ιδιαίτερες κατασκευές και προϊόντα. Εκτός από περιοδικό και εκδήλωση, το MAKE βρίσκεται και πίσω από το blog.makezine.com, ένα κατάστημα λιανικής πώλησης για εξαρτήματα, βιβλία, μια σταθερή ροή διασκέδασης και διδασκαλίας μέσω του καναλιού του Youtube που κατέχει μια πλήρη βιβλιοθήκη οδηγιών για step by step projects. Το Αthens Mini Maker Faire υποστηρίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ως χορηγός επικοινωνίας.

Ο πρώτος γύρος δήλωσης συμμετοχών στην εκδήλωση Athens Mini Maker Faire είχε καταληκτική ημερομηνία στις 14 Ιουνίου, ενώ ο δεύτερος γύρος στις 21 Αυγούστου 2016, στις 23:59. Οι αιτήσεις συμμετοχής που θα ληφθούν μετά το πέρας των ανωτέρω ημρομηνιών θα αξιολογηθούν αναλόγως του διαθέσιμου χώρου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ και να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής.

Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2016

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Athens Mini Maker Faire

Μάθετε Περισσότερα