Συμμετοχή του CERN με σειρά εκδηλώσεων στο Αthens Science Festival 2016

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Athens Science Festival 2016 μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Το CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής), το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο βασικής έρευνας συμμετέχει δυναμικά στο Athens Science Festival 2016, μέσα από μία σειρά ποικίλων και πρωτότυπων δράσεων. To Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας Athens Science Festival, πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τρίτη χρονιά, από 5 έως 10 Απριλίου 2016, με θέμα: "Εξελισσόμαστε με την επιστήμη" ("Evolving with science").

Το CERN βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανθρώπινης αναζήτησης για τη γνώση, μιας αναζήτησης που έχει τις ρίζες της στα βάθη των απαρχών του πολιτισμού, στοχεύοντας να απαντήσει στα   πλέον θεμελιώδη ερωτήματα για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πώς συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Από την επιστήμη των υλικών μέχρι τους υπολογιστές, η Φυσική των Σωματιδίων απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις, αναδεικνύοντας το CERN σε ένα σπουδαίο πεδίο πειραματισμού και ελέγχου.

Στο Athens Science Festival 2016 το CERN συμμετέχει με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

The Gift of Mass /Το Δώρο της Μάζας: μια διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση στους Παλαιούς Φούρνους για τον μηχανισμό Higgs, το φυσικό φαινόμενο με βάση το οποίο τα στοιχειώδη σωματίδια απέκτησαν τη μάζα τους στο αρχέγονο Σύμπαν. Στην εγκατάσταση αυτή, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους. Διοργάνωση: INFN, art@CMS, Πείραμα CMS στο CERN, Ελληνογερμανική Αγωγή.

10-22 sec (μια πρωτότυπη χορευτική performance στο πλαίσιο του Gift of Mass). Στο έργο του Σπύρου Κουβαρά 10-22 sec,  πεδίο έρευνας και δημιουργίας της χορογραφίας του αποτέλεσε το πεδίο Higgs και η αυθόρμητη διάσπαση της συμμετρίας στη Φυσική. Στην performance, το σώμα ορίζεται λοιπόν σαν «πυρήνας» και τα μέλη του σαν «σωματίδια» που με την κίνησή τους σπάνε την συμμετρία εξερχόμενα του πυρήνα...Ιδέα, Χορογραφία και Performance: Σπύρος Κουβαράς Διοργάνωση: art@CMS, Πείραμα CMS στο CERN, Science View.

Συζήτηση στρογγυλό τραπέζι με τίτλο: CERN: “Επιταχυντής” ζωής; Πως η επιστήμη  εκτός από τη δημιουργία νέας γνώσης, δίνει λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας; Συμμετέχουν οι: καθ. Εμμ. Τσεσμελής/CERN, καθ. Ευαγ. Γαζής/ΕΜΠ, Δρ. Γεώρ. Φανουράκης/ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Δρ. Σοφία Χουρίδου/ΕΚΠΑ, Δρ Άγγ. Αλεξόπουλος/ Πείραμα CMS, CERN. Συντονίζει η δημοσιογράφος  Βάσω Μιχοπούλου. Διοργάνωση: CERN.

Απογευματινή παρουσίαση από τον  Piotr Traczyk με τίτλο: Τραγουδάει το μποζόνιο Higgs; To 2012, σχεδόν μισό αιώνα μετά τη θεωρητική του διατύπωση, το μποζόνιο Higgs ανακαλύφθηκε από τα πειράματα CMS και ATLAS, με δεδομένα από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN. Με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, ο πειραματικός φυσικός Piotr Traczyk θα επιχειρήσει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Τί είναι το μποζόνιο Higgs; Πώς ανακαλύφθηκε; Πώς μπορούμε να το κάνουμε να "τραγουδήσει"; Διοργάνωση: art@CMS, Πείραμα CMS στο CERN.

Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από τις Τέχνες. Ένα δημιουργικό εργαστήριο για καθηγητές.  Πώς μπορεί να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την επιστήμη; Πώς μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις βασιζόμενες στις τέχνες, η διδασκαλία της επιστήμης μπορεί να γίνει πιο συναρπαστική. Απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των μαθητών! Συμμετέχουν Αγγελος Αλεξόπουλος/Πείραμα CMS, CERN, Ζαχαρούλα Σμυρναίου/επικ. καθ. ΕΚΠΑ, Μεν. Σωτήριου/ /Science View, Π. Στεργιόπουλος / Ελληνογερμανική Αγωγή. Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Έργο CREATIONS.

Keynote speaker John Ellis – "Τί είμαστε; Από πού προερχόμαστε; Πού πάμε;". Με αυτή την ομιλία του εμβληματικού φυσικού John Ellis του CERN θα κλείσει το Φεστιβάλ στις 10 Απριλίου 2016. Διοργάνωση: CERN. Οι φυσικοί υψηλών ενεργειών προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις, που τέθηκαν από τον ζωγράφο Paul Gaugin στο διάσημο πίνακά του. Εκτός από την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs υπάρχουν και άλλα μυστήρια, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης και η προέλευση της ίδιας της ύλης, τα οποία συνεχίζουν να μελετώνται από τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN. O Jonathan Richard Ellis είναι θεωρητικός φυσικός, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής της Έδρας Clerk Maxwell του King’s College London. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις φαινομενολογικές πτυχές της σωματιδιακής φυσικής, αν και έχει συνεισφέρει σημαντικά εξίσου στην αστροφυσική, την κοσμολογία και την κβαντική βαρύτητα.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Athens Science Festival 2016 μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “INNOVATHENS”, το Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, και σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. To Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστηρίζει το Athens Science Festival 2016 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Athens Science Festival

Μάθετε Περισσότερα