Προκηρύχθηκε από τον ΣΕΒΤ ο 4ος Διαγωνισμός 'ECOTROPHELIA 2014' για τη Δημιουργία Νέων Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής

Τον 4ο διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2014 για τη δημιουργία νέων οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής, προκήρυξε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Σκοπός του διαγωνισμού είναι αφενός να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ο διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 επίπεδα. Πρώτα σε εθνικό, όπου ο κάθε Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων διοργανώνει το διαγωνισμό στη χώρα του για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας και στη συνέχεια οι νικητές όλων των χωρών συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης 'SIAL' στο Παρίσι στις 19-23 Οκτωβρίου 2014.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός στοχεύει, όπως αναφέρει και ο ΣΕΒΤ στην ανακοίνωσή του, στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής (τροφίμων ή ποτών) τα οποία θα παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός τελικού προϊόντος, που θα τεθεί σε γευστική δοκιμή.

Πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι η Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014, όπου μέχρι τότε οι ομάδες θα πρέπει να έχουν στείλει τον απαιτούμενο Τεχνικό Φάκελο με συμπληρωμένα τα υποχρεωτικά στοιχεία, ταχυδρομικά (3 αντίγραφα + cd ή dvd). Στη συνέχεια θα πρέπει να στείλουν τον Αναλυτικό Τεχνικό Φάκελο γραμμένο στα Αγγλικά έως την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται μέσω ομάδων, που αποτελούνται από 2 έως 10 άτομα, που προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα.

Επιτρέπεται οι ομάδες να είναι μικτές, να αποτελούνται δηλαδή από φοιτητές όλων των βαθμίδων και να καθοδηγούνται από έναν επιβλέποντα. Δίνεται δε, η δυνατότητα να κατατεθούν και προϊόντα, που έχουν προκύψει από τη συνεργασία φοιτητών με εταιρείες τροφίμων και ποτών. Απαγορεύεται η συμμετοχή μεμονωμένων ατόμων καθώς και φοιτητών, που έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Στον εθνικό διαγωνσμό θα δωθούν τρία βραβεία στα καλύτερα προϊόντα. Το πρώτο βραβείο αποτελείται από το ποσό των 1.200 ευρώ, καθώς και τη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης 'SIAL'. Τα έξοδα διαμονής και μετάβασης της νικητήριας ομάδας καλύπτονται από τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Οι ομάδες στη δεύτερη και την τρίτη θέση θα λάβουν από 800 ευρώ και 500 ευρώ, αντίστοιχα.