Δημόσια Διαβούλευση για την αναβάθμιση της Πρωτοβουλίας Small Business Act για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αφουγκραστεί και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και ανάγκες που έχουν προκύψει για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Πρωτοβουλίας 'Small Business Act (SBA)', ξεκινώντας σχετική δημόσια διαβούλευση για την περίοδο 2015-2020, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου 2014. Μέσω της Δημόσιας Διαβούλευσης, η ΕΕ έχει σκοπό να χαράξει τη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και προτάσεις των επιχειρηματιών και των επιχειρηματικών οργανώσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε το 2008 την Πρωτοβουλία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 'Small Business Act (SBA)' με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στόχος της Πρωτοβουλίας ήταν, και παραμένει, η βελτίωση της συνολικής προσέγγισης για την επιχειρηματικότητα, η θέσπιση της αρχής 'Think Small First' ('προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις') ως βάση για τη χάραξη πολιτικής από τις νομοθετικές ρυθμίσεις έως τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και η προώθηση της ανάπτυξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω της παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εξακολουθούν να εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η Πρωτοβουλία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 'Small Business Act (SBA)' έχει ήδη αποδειχθεί μία καλή βάση για την πολιτική σχετικά με τη διευκόλυνση και την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Τα μέτρα που έχει υιοθετήσει περιλαμβάνουν την προώθηση καλών πρακτικών, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της πρόσβασης σε διεθνείς αγορές, καθώς και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενθαρρύνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πρακτικές και λύσεις που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες σε άλλες χώρες της ΕΕ και να συμβάλουν στην ανταλλαγή αποτελεσματικών ιδεών και πρακτικών. Οι βασικοί αυτοί πυλώνες της Πρωτοβουλίας θα παραμείνουν, ενώ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης, θα δοθεί επιπλέον έμφαση στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες των επιχειρηματιών και του προσωπικού που απασχολούν, παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη Δημόσια Διαβούλευση για την Πρωτοβουλία 'Small Business Act (SBA)' στέλνοντας τις προτάσεις τους μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στη Δημόσια Διαβούλευση θεωρείται σημαντική, καθώς τα αποτελέσματα θα συμβάλουν στην ενημέρωση, την επικαιροποίηση και τη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών της ΕΕ μέσω της γνωστοποίησης των εμπειριών, των πρακτικών προβλημάτων και των αναγκών τους.