Ανοικτός διαγωνισμός ιδεών για ψηφιακό αναγνώστη βιβλίων

Ένας πρωτότυπος διαγωνισμός ιδεών για τη δημιουργία ολοκληρωμένης πλατφόρμας ψηφιακού αναγνώστη βιβλίων (e-book reader) που θα χρησιμοποιείται κυρίως από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, προκηρύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ) και την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (EEΛ/ΛΑΚ), υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατατεθούν εμπνευσμένες ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία ενός πρότυπου ψηφιακού αναγνώστη βιβλίων (e-book reader), καθώς και του περιβάλλοντος υποστήριξής του, που θα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να ενισχυθεί ο χώρος της εκπαίδευσης και να βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω των Νέων Τεχνολογιών.

Το τελικό κείμενο της προκήρυξης προέκυψε μετά από δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στον δικτυακό τόπο b.ook.gr (http://b.ook.gr). Οι προτάσεις, οι οποίες μπορούν να υποβάλλονται έως τις 15 Φεβρουαρίου 2010, θα πρέπει να προδιαγράφουν τη συσκευή, το διαδικτυακό περιβάλλον χρήσης και διανομής περιεχομένου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα ενσωματωθούν -ως σύστημα- στο πλαίσιο της ελληνικής παιδείας. Ως εκ τούτου, θεωρείται απαραίτητη η διεπιστημονική προσέγγιση.

Με τη λήξη του διαγωνισμού και σε χρονικό διάστημα που θα προσδιοριστεί και θα δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο b.ook.gr, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να παρουσιάσουν δημόσια τις προτάσεις τους ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης. Τα χρηματικά έπαθλα για τα τρία πρώτα βραβεία του διαγωνισμού θα είναι 15.000 ευρώ, 10.000 ευρώ και 5.000 ευρώ αντίστοιχα. Η πρόταση που θα πάρει το πρώτο βραβείο θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πρωτότυπο της συσκευής και του διαδικτυακού πλαισίου υποστήριξης λειτουργίας της.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό, το πλήρες κείμενο της προκήρυξης, καθώς και τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο http://b.ook.gr.