Το ΕΚΤ στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Bιβλιοθηκών

Με δυο παρουσιάσεις που αφορούν την ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση -'Ηλεκτρονική έκδοση περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες' και 'Τεχνικά θέματα υλοποίησης αποθετηρίων Ανοικτής Πρόσβασης με λογισμικό ανοικτού κώδικα'- συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Το Συνέδριο πραγματοποιείται στην Πάτρα στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2009 και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) τα τελευταία χρόνια, πρωτοπορώντας στους τομείς του ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου και της Ανοικτής Πρόσβασης στη γνώση, δεν θα μπορούσε παρά να συμμετέχει ενεργά σε μια διοργάνωση όπως το Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που φέτος εστιάζει στον θεματικό άξονα 'Ψηφιακό Επιστημονικό Περιεχόμενο: δημιουργία, διάθεση, διατήρηση'.

Ήδη το ΕΚΤ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και αναπτύσσει εθνικές υποδομές ανοικτής πρόσβασης (Ηλεκτρονικά Αποθετήρια και Περιοδικά) για συλλογή, οργάνωση και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου, στη βάση ανοικτού λογισμικού. Σε αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Web 2.0 και των κοινωνικών δικτύων, οι χρήστες θα μπορούν πλέον να (συν)δημιουργούν, να αναζητούν και να ανταλλάσσουν περιεχόμενο, πιο εύκολα και γρήγορα από ποτέ. Συγκεκριμένα, οι δράσεις του ΕΚΤ περιλαμβάνουν το Ηλεκτρονικό Αποθετήριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Θεματικά Αποθετήρια και διεθνή επιστημονικά περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης στους τομείς των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Παράλληλα, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας (www.ekt.gr/diglib) που διαθέτει, παρέχει τη δυνατότητα για προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής πρόσβασης στην επιστημονική γνώση. Τo EKT, επίσης, αναπτύσσει και ενημερώνει τον δικτυακό τόπο www.openaccess.gr, μια ενιαία πύλη με όλες τις πληροφορίες για την Ανοικτή Πρόσβαση και τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές, χρήσιμες διευθύνσεις σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά, καθώς και νέα και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Το φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (το οποίο πραγματοποιείται στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών) ακολουθώντας τις εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας στον ψηφιακό χάρτη της χώρας, εστιάζει τη θεματολογία του στο ψηφιακό επιστημονικό περιεχόμενο και στις προσπάθειες εμπλουτισμού και διάθεσής του στο ευρύτερο κοινό, θέτοντας μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα προς μελέτη και συζήτηση:

  • ποιο είναι το παρόν και το μέλλον των ηλεκτρονικών εκδόσεων και εν γένει της παραγωγής και διάθεσης τρέχοντος ψηφιακού περιεχομένου στη χώρα μας
  • ποιες οι απαιτήσεις, οι θέσεις και οι ρόλοι των επιμέρους μερών στην αλυσίδα παραγωγής περιεχομένου: χρηματοδότες, δημιουργοί, εκδότες, βιβλιοθήκες, χρήστες
  • πώς διαμορφώνονται οι νέες πολιτικές και πρακτικές για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων και για την ανοικτή ή όχι πρόσβαση στο περιεχόμενο
  • ποιες είναι οι απαιτούμενες στρατηγικές και πρακτικές για τη σε βάθος χρόνου προστασία και διατήρηση του ολοένα και αυξανόμενου ψηφιακού περιεχομένου
  • πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μπορούν να διαχυθούν καλύτερα στην ευρύτερη κοινότητα και την κοινωνία τα αποτελέσματα του επιστημονικού/ερευνητικού έργου των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Διακεκριμένοι ομιλητές - αντιπρόσωποι διαφορετικών ομάδων, που συμβάλλουν στην παραγωγή και διαχείριση επιστημονικού περιεχομένου, θα κληθούν να διατυπώσουν και να συζητήσουν απόψεις και προτάσεις σε ενότητες όπως:

  • Απαιτήσεις & προοπτικές στον χώρο της επιστημονικής επικοινωνίας: οι θέσεις των μερών της αλυσίδας παραγωγής περιεχομένου.
  • Ηλεκτρονικές επιστημονικές εκδόσεις και συλλογές: πρωτοβουλίες, νέα εργαλεία, πολιτικές πρόσβασης, μοντέλα διαχείρισης & βιωσιμότητας.
  • Ο ρόλος των βιβλιοθηκών και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στις διαδικασίες παραγωγής και διαχείρισης περιεχομένου: εκδοτικές πρωτοβουλίες, επεξεργασία και διατήρηση περιεχομένου, αντιμετώπιση προκλήσεων & νέων δεδομένων, μοντέλα συνεργασίας.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα του συνεδρίου θα παρουσιαστουν αξιολογημένες ή αναρτημένες εργασίες σε ενότητες όπως:

  • Ηλεκτρονικές εκδόσεις & δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου: προσεγγίσεις, απαιτήσεις, μοντέλα διαχείρισης.
  • Διατήρηση ψηφιακής πληροφορίας: σχεδιασμός & υλοποίηση πρωτοβουλιών.
  • Ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενο: πρακτικές & πρωτοβουλίες.
  • Διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων του ψηφιακού περιεχομένου: πολιτικές & μοντέλα.
  • Προβολή και αξιοποίηση ερευνητικών δεδομένων και παραγώγων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
  • Οι τεχνολογίες web 2.0 στην υπηρεσία της διάθεσης του ψηφιακού περιεχομένου.

Επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) - CHS του Πανεπιστημίου Harvard με τίτλο: 'Αποστολή στον 21ο αιώνα και σύγχρονες ολοκληρωμένες μέθοδοι ψηφιοποίησης παλαιών χειρογράφων' . Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Διαλέξεων του κτιρίου της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, (18:00-20:00).