Προκήρυξη για την Ψηφιακή Ασφάλεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ψηφιακών κινδύνων που απειλούν τα πληροφοριακά τους συστήματα, το λογισμό και τη διαχειριζόμενη πληροφορία χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της δράσης 'Ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια (e-Security)' της 'Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ'.

Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων ως προς τη χρήση νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, αλλά και των πολιτών σχετικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το Διαδίκτυο.

Η προκήρυξη απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή (όχι ενώσεις επιχειρήσεων), και καλύπτει δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών. Ο προϋπολογισμός κάθε πρότασης πρέπει να ανέρχεται από 5.000 έως 70.000 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση θα καλύψει το 70% της επένδυσης. Η ενίσχυση καταβάλλεται στην επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και την πιστοποίησή της από την 'Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ'. Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των εγκριθέντων επενδυτικών σχεδίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την ημερομηνία έγκρισης.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση μπορούν, από την Τετάρτη 22 Απριλίου, να εγγράφονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.digitalaid.gr/e-security. Στη συνέχεια, από την Πέμπτη 7 Μαΐου, μπορούν στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση επιχορήγησης του επενδυτικού σχεδίου τους για την Ψηφιακή Ασφάλεια.

Η επιλογή των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν γίνεται με σειρά προτεραιότητας και μέχρι να εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός ανά Περιφέρεια. Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης ανέρχεται σε 10.500.000 ευρώ.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής και αντιστοιχεί στην Κατεύθυνση δράσεων 4 'Ψηφιακή ασφάλεια και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα νέα μέσα'. Χρηματοδοτείται με πόρους του Προγράμματος 'Ψηφιακή Σύγκλιση (ΕΣΠΑ 2007-2013)'.