1η προκήρυξη για την Κοινή Τεχνολογική Πρωτοβουλία για Καινοτόμα Φάρμακα

26.05.2008

Η πρώτη πρόκληση υποβολής προτάσεων για την Κοινή Τεχνολογική Πρωτοβουλία για Καινοτόμα Φάρμακα (Innovative Medicines Initiative, IMI) ανακοινώθηκε στις 30 Απριλίου, με καταληκτική ημερομηνία στις 15 Ιουλίου 2008 και συνολικό προϋπολογισμό 295,2 εκατ. ευρώ (122,7 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 172,5 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα που αφορούν εγκεφαλικές διαταραχές, μεταβολικές και φλεγμονώδεις ασθένειες.

Η ΚΤΠ για Καινοτόμα Φάρμακα αφορά την ανάπτυξη νέων γνώσεων, εργαλείων και μεθόδων, ούτως ώστε να διατίθενται καλύτερα και ασφαλέστερα φάρμακα ταχύτερα. Αποτελεί σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013.

Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον τομέα της βιοφαρμακευτικής καινοτομίας. Η Ευρώπη παράγει το 35% του παγκόσμιου φαρμακευτικού προϊόντος, αξίας 161 δισ. ευρώ, και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μετά τις ΗΠΑ. Το 2004 η ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία απασχολούσε περισσότερους από 612.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 103.000 ήταν ερευνητές.

Η υποβολή προτάσεων γίνεται σε δύο στάδια. Στο μέλλον αναμένονται προσκλήσεις για έρευνα σχετικά με τον καρκίνο και τις λοιμώδεις ασθένειες.

Υποστήριξη ΜΜΕ του τομέα της υγείας σε προγράμματα έρευνας της ΕΕ
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας, να παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια και να αναζητούν συνεργάτες από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου 'SMEs go Health', στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Πληροφορίες για την ΚΤΠ ΙΜΙ:
Εθνικός Εκπρόσωπος για την ΚΤΠ IMI
Καθ. Αστέριος Τσιφτσόγλου
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
E-mail: tsif@pharm.auth.gr

Πληροφορίες για το έργο SMEs go Health:
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Δρ Χριστίνα Πασκουάλ
Τηλ: 210 7273920, E-mail: cpascual@ekt.gr

Μάθετε Περισσότερα