Κυριακάτικα πρωινά στο ΕΙΕ με φαντασία και γνώση

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο τις εφαρμογές των θετικών επιστημών στην καθημερινή μας ζωή, διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε συνεργασία με το British Council, από 9 Μαΐου μέχρι και 6 Ιουνίου 2010. Τα 'Κυριακάτικα Πρωινά' στο ΕΙΕ έχουν στόχο να μεταφέρουν στο ευρύτερο κοινό, μέσα από μια σειρά διαδραστικών, θεατρικών δρώμενων και πειραμάτων, την ομορφιά και φαντασία της επιστημονικής σκέψης και να αποκαλύψουν τα μυστικά της.

Οι κυριακάτικοι επισκέπτες του ΕΙΕ θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε απλά πειράματα φυσικής, χημείας, βιολογίας και να έρθουν σε άμεση επαφή με επιστήμονες και 'επικοινωνιολόγους' της επιστήμης που προσπαθούν να αναδείξουν ότι η εξειδικευμένη επιστημονική γνώση είναι προσιτή σε όλους. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε προηγμένα συστήματα βάσεων δεδομένων και πληροφορικής, καθώς και στις υπηρεσίες της ψηφιακής βιβλιοθήκης που παρέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Την 'ξενάγηση' του κοινού στον μαγικό κόσμο της επιστήμης θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, νέοι ερευνητές από τα Ινστιτούτα Θετικών Επιστημών του ΕΙΕ και του ΕΚΤ, το ΤΕΙ της Αθήνας, την Εταιρεία 'Αnachem Diagnostics' και την Ιωνίδειο Σχολή, η Ομάδα Θεατρολόγων '2Act', μαθητές από το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Αργολίδας-ΙΔΕΑ καθώς και ο καθηγητής Φρανκ Μπερνέτ (Dr Frank Burnet), ο πρώτος καθηγητής Επικοινωνίας της Επιστήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος είναι παθιασμένος με την επινόηση νέων τρόπων εκλαΐκευσης της επιστήμης.

Η εκδήλωση της Κυριακής 9 Μαΐου απευθύνεται σε παιδιά Γυμνασίου και περιλαμβάνει σειρά πειραμάτων από τον χώρο των θετικών επιστημών με τη συμμετοχή των παιδιών, παρουσίαση του διαθέσιμου περιεχομένου, των υπηρεσιών και των υποδομών της Βιβλιοθήκης Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ/ΕΙΕ, hands-on αναζήτηση και εντοπισμό επιστημονικών πληροφοριών από βάσεις δεδομένων της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης καθώς και ξενάγηση στα υπολογιστικά συστήματα (computer room) του ΕΚΤ. Την επόμενη Κυριακή (16/5) αναλαμβάνουν δράση οι μικροί επιστήμονες, καθώς η σειρά πειραμάτων της ημέρας απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού.

Την Κυριακή 30 Μαΐου, ο Δρ Φ. Μπερνέτ, πλαισιωμένος από την ελληνική ομάδα του FameLab, θα μυήσει τους ενδιαφερόμενους (νέους επιστήμονες, δασκάλους, καθηγητές, δημοσιογράφους) σε ευρηματικούς τρόπους 'ανοίγματος' της επιστήμης προς το ευρύτερο κοινό. Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του περιεχομένου, των υπηρεσιών και των διαθέσιμων υποδομών της Βιβλιοθήκης Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ, καθώς και ξενάγηση στα υπολογιστικά συστήματα του ΕΚΤ.

Τέλος, την Κυριακή 6 Απριλίου η ομάδα θεατρολόγων '2Αct' αναλαμβάνει να ξεναγήσει τους νεαρούς επισκέπτες (8-12 ετών) στον καταπληκτικό κόσμο της Αστρονομίας και της Βιολογίας, με διαδραστικά θεατρο-παιχνίδια που αφορούν τις θεματικές ενότητες 'Κτίζοντας το DNA / Zoooooom στο Κύτταρο' και 'O αστρικός μας κόσμος / Σερφάροντας στον κόσμο των πλανητών'. Μετά από τα εκπαιδευτικά αυτά παιχνίδια, τα παιδιά θα παρατηρήσουν, μέσα από τηλεσκόπια που θα βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος, τη φωτόσφαιρα και χρωμόσφαιρα του Ήλιου, συμμετέχοντας στη σχετική παρουσίαση από την Ελληνική Αστρονομική Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σειρά αυτή των εκδηλώσεων έχει ενταχθεί και το ελληνικό κομμάτι του διεθνούς διαγωνισμού FameLab που διοργανώνει επί σειρά ετών το British Council και βασίζεται στο πολύ επιτυχημένο βρετανικό μοντέλο FameLab, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο προκριματικός γύρος του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Απριλίου, ενώ ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 17 Μαΐου, πάντα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

Οι εκδηλώσεις των 'Κυριακάτικων Πρωϊνών' θα λαμβάνουν χώρα κάθε Κυριακή στις 11.00 στο Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας', στις Αίθουσες Σεμιναρίων και στον ισόγειο χώρο του ΕΙΕ, όπου, παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, θα προβάλλονται τα επιστημονικά ντοκιμαντέρ It's a Gas και The Chemistry of Light (υποτιτλισμένα), τα οποία ευγενώς παραχώρησε στο ΕΙΕ ο Dr Peter Wothers (Department of Chemistry, University of Cambridge). Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ: http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/2009-2010/kyriakatikaproina_2010.pdf ) . Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.