COMPUVAC: Ερευνητικό έργο για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων γενετικών εμβολίων

06.12.2007

Στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων γενετικών εμβολίων με άμεσο στόχο τη διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας εστιάζει το νέο ερευνητικό έργο COMPUVAC. Στο έργο συμμετέχουν δεκαοκτώ ερευνητικές ομάδες από καταξιωμένα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και εταιρείες εννέα ευρωπαϊκών χωρών, με εξειδίκευση και εμπειρία στους τομείς της ανοσολογίας, ιολογίας, μοριακής βιολογίας, ανάπτυξης εμβολίων και βιοπληροφορικής. Στους εταίρους του έργου περιλαμβάνεται και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Κύρια συμβολή του έργου είναι η δημιουργία αναγνωρισμένης βάσης πειραματικών δεδομένων, γνωστής ως GeVaDs (Genetic vaccine Decision Support system), που θα επιτρέπει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των γενετικών εμβολίων. H βάση δεδομένων GeVaDS θα είναι διαθέσιμη σε όλη την επιστημονική κοινότητα μέσω του Διαδικτύου και αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη συγκριτική αξιολόγηση πειραματικών εμβολίων.

Το Εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ συμμετέχει ενεργά στη αξιολόγηση γενετικών εμβολίων και την συγκρότηση της GeVaDSs. Στο πλαίσιο αυτό ερευνάται η αλληλεπίδραση των πειραματικών εμβολίων με το ανοσοποιητικό σύστημα, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας των μικροσυστοιχιών DNA. Παράλληλα, το Εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας μελετά αδρανοποιημένους / εξασθενημένους ιϊκούς φορείς για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου COMPUVAC και του προγράμματος 'Ανοικτές Θύρες', το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, διοργάνωσε στις 7 Νοεμβρίου ημερίδα με θέμα 'Προοπτικές στην ανάπτυξη Εμβολίων' ('Perpectives in Vaccine Development'). Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονταν οι διακεκριμένοι επιστήμονες Δρ Hansi J. Dean (Διευθυντής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το εμβόλιο κατά του AIDS), Δρ Tina Dalianis (Καθηγήτρια και Υπεύθυνη του Τμήματος Ογκολογίας-Παθολογίας του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας) και Καθηγητής David Klatzmann, Επιστημονικός Συντονιστής του έργου COMPUVAC.