Προκήρυξη 517 εκατ. ευρώ για έμπειρους ερευνητές από το πρόγραμμα 'Ιδέες'

28.11.2007

Η δεύτερη προκήρυξη του Ειδικού Προγράμματος 'Ιδέες' (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ) για τους άριστους έμπειρους ερευνητές στην Ευρώπη αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου. Η προκήρυξη, με προϋπολογισμό 517 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε ώριμους ερευνητές με αναγνωρισμένη επιστημονική σταδιοδρομία και σημαντικό επιστημονικό έργο και δημοσιεύσεις. Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή προτάσεων αναμένονται το Φεβρουάριο (Φυσικές Επιστήμες και Μηχανολογία), το Μάρτιο (Κοινωνικοοικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και τον Απρίλιο (Επιστήμες Υγείας) του 2008.

Στόχος του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση πρωτοποριακών και φιλόδοξων ερευνητικών έργων που αφορούν επιστημονικά θέματα αιχμής και περιλαμβάνουν καινοτόμες μεθοδολογίες με υψηλό ρίσκο, αλλά και δυνατότητα σημαντικών επιστημονικών ανακαλύψεων. Ενθαρρύνονται τα διεπιστημονικά ζητήματα. Τα ερευνητικά έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν σε κράτος μέλος ή συνδεδεμένη χώρα της ΕΕ, χωρίς περιορισμό για το εάν ο κύριος ερευνητής είναι Ευρωπαίος ή από τρίτη χώρα. Η χρηματοδότηση ανά έργο μπορεί να ανέλθει έως και 3,5 εκατ. ευρώ για 5 έτη.

Προτάσεις μπορούν να υποβάλουν έμπειροι επιστήμονες, ανεξάρτητα από την ηλικία, την εθνικότητα και τον τρέχοντα τόπο διαμονής τους, οι οποίοι διαθέτουν σημαντικό 'ιστορικό' ερευνητικών επιτευγμάτων που προσδιορίζεται σαφώς στο προσχέδιο του προγράμματος εργασίας. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από 25 θεματικές επιτροπές διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων, με μοναδικό κριτήριο την αριστεία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, Καθηγητή Φώτη Καφάτο, οι διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης της δεύτερης προκήρυξης θα βελτιωθούν, σύμφωνα με την εμπειρία της ιδιαίτερα αυξημένης συμμετοχής στην πρώτη πρόσκληση (περισσότερες από 9.000 προτάσεις υποβλήθηκαν, εκ των οποίων 250 έργα θα χρηματοδοτηθούν). Το Ειδικό Πρόγραμμα 'Ιδέες' αναμένεται να διαθέσει συνολικά 4 δισ. ευρώ σε έμπειρους ερευνητές την περίοδο 2007-2013.

Πληροφορίες:
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο
Μαρία Κουτροκόη, Γεωργία Μαζιώτη, Χριστίνα Πασκουάλ
Τηλ.: 210 7273917, 7273925, 7273920
E-mail: fp7@ekt.gr

Μάθετε Περισσότερα