Visualise: Η Ομορφιά της Επιστήμης επί σκηνής

Έναν πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης επιστημονικών θεμάτων, ένα ξεχωριστό θέαμα το οποίο συνδυάζει επιστημονικά πειράματα που πραγματοποιούνται ζωντανά στη σκηνή σε συνδυασμό με γραφικά και μουσική, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι στην εκδήλωση 'Visualise - H Ομορφιά της Επιστήμης' που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα (Κέντρο Τεχνών στο ACS, Χαλάνδρι).

Το Visualise είναι μια οπτικοακουστική μεταφορά στη σκηνή επιστημονικών θεμάτων από τη βρετανική εταιρία Science Made Simple. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εμπειρία που επιτρέπει σε όλους την πρόσβαση στον θαυμαστό κόσμο της επιστήμης και τους αφήνει να κάνουν τους δικούς τους συσχετισμούς στον περιβάλλοντα χώρο τους. Δεν ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, αλλά ενθαρρύνει το κοινό να κάνει τις δικές του ανακαλύψεις και αναζητήσεις. Η παράσταση είναι χωρίς λόγια και γι' αυτό είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Οι θεατές της παράστασης έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πώς μερικά από τα πιο συνηθισμένα και καθημερινά αντικείμενα μπορούν να συμπεριφερθούν με τους πιο εκπληκτικούς και παράξενους τρόπους, δημιουργώντας ένα θεαματικό οπτικό αποτέλεσμα. Οι θεατές ζουν τη μαγεία του όμορφου κόσμου του Visualise, με περιστρεφόμενους δίσκους χρωμάτων, γιγάντια δαχτυλίδια καπνού και φλόγες που χορεύουν.

Το φαινόμενο Bernoulli, οι διακλαδώσεις, τα μορφοκλασματικά σύνολα Fractals, τα ρεύματα μεταφοράς, τα κύματα και η πόλωση του φωτός είναι μερικά από τα επιστημονικά θέματα που παρουσιάζονται στη σκηνή. Συνδυάζοντας την επιστήμη, την εκπαίδευση και την τέχνη, το Visualise επιδιώκει να εμπνεύσει τους νέους να ακολουθήσουν μια καριέρα στις θετικές επιστήμες και να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες να επικοινωνήσουν με το ευρύ κοινό, με ανοιχτό, κατανοητό, εμπνευσμένο και διαδραστικό τρόπο.

Οι εκδηλώσεις της Αθήνας, οι οποίες εντάσσονταν στην περιοδεία του Visualise στη Nοτιοανατολική Ευρώπη (Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2007), διοργανώθηκαν από τη βραβευμένη εταιρεία Science Made Simple σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Euroscience και του Κέντρου Τεχνών στο ACS.

Για το Visualise συνεργάζονται τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες παρουσιαστές:

α) Η Wendy Sadler, διευθύντρια της Science Made Simple, με πάνω από δέκα έτη εμπειρίας στην επικοινωνία της επιστήμης. Έχει διατελέσει διευθύντρια εκπαίδευσης σε κορυφαίο κέντρο επιστήμης της Μ. Βρετανίας, έχει γράψει πολυάριθμα βιβλία για τα παιδιά και έχει παρουσιάσει επιστημονικά θέματα στο BBC. Το 2007 της απονεμήθηκε το βραβείο Descartes για την επικοινωνία της επιστήμης. Το πρώτο πτυχίο της είναι στη φυσική και τη μουσική και έχει μεταπτυχιακό στην επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό.

β) Η Debbie Syrop, Διευθύντρια Προγράμματος για το Visualise, έχει μεταπτυχιακό στον Σχεδιασμό Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Μηχανικής από το Πανεπιστήμιο του Bath, και πάνω από 5 έτη εμπειρίας στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη διαλογικών εκθεμάτων επιστήμης και πειραμάτων. Ασχολείται με τη δημιουργία λογισμικών προγραμμάτων, καθώς και με τη γραφιστική και το βίντεο.

γ) Ο Gareth Smith, Τεχνικός Διευθυντής και Διευθυντής Σκηνής για τη θεατρική παράσταση Visualise, ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης από το 1987, και έχει εργαστεί σε πολυάριθμες εκθέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία. Μετά το μεταπτυχιακό του στην επικοινωνία της επιστήμης, και σε συνεργασία με το κρατικό NoFit State Circus, συμμετείχε σε περιοδείες του Sci-Circus, ενός συνδυασμού θεάτρου, τσίρκου και επιστημονικών πειραμάτων.

H εταιρία Science made simple απλοποιεί τις πολυπλοκότητες της επιστήμης για να προσελκύσει μεγαλύτερο κοινό, προάγει την επιστήμη και εμπνέει την επόμενη γενιά επιστημόνων. Για το σκοπό αυτό διοργανώνει επιστημονικές παραστάσεις υψηλής ποιότητας, αναπτύσσοντας εκπαιδευτικό υλικό και προϊόντα για την επιστήμη. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποί της 'Παίρνουμε πολύπλοκα επιστημονικά θέματα και... τα ανάγουμε σε απλούς, κατανοητούς και διασκεδαστικούς καθημερινούς λογισμούς'.