Διεθνές Συνέδριο για την Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση στην Αθήνα

Το 3ο Συνέδριο για το Διάλογο σχετικά με την Πολιτική της Τεχνολογικής Προοπτικής Διερεύνησης διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) στις 26-27 Νοεμβρίου 2007, στην Αθήνα (Υπουργείο Ανάπτυξης).

Η Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση (foresight) αποτελεί ένα εργαλείο για το σχεδιασμό της πολιτικής για την οικονομία και την κοινωνία, με έμφαση στο ρόλο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Με επίκεντρο τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, διαμορφώνονται μελλοντικά σενάρια 'πιθανών κόσμων' και διερευνάται η καλύτερη προοπτική για τη διαμόρφωση της κοινωνίας της γνώσης. Με βάση τα σενάρια αυτά, η Πολιτεία σχεδιάζει τις πολιτικές της προτεραιότητες και λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις, ενώ οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν να τις στρατηγικές τους για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες προκλήσεις στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον.

Το Συνέδριο 'Policy Dialogue Conference, ERA: Transnational Foresight as a Policy Planning Tool' διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου ForSociety ERA-Net. Στο δίκτυο συμμετέχουν 19 οργανισμοί από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (ΓΓΕΤ, ΕΔΕΤ). Στόχος του δικτύου είναι ο συντονισμός των εθνικών πρωτοβουλιών foresight σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η συνέργεια των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων και την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Στο Συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν περισσότεροι από 140 εκπρόσωποι φορέων που εμπλέκονται στην Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση, μέλη Κοινοβουλίων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες:
ΕΔΕΤ
Κατερίνα Παπακωνσταντίνου
Τηλ.: 210 7474265, Fax: 210 7474490
e-mail: papak@grnet.gr