Έως τέλος Ιουνίου το νέο Νομοσχέδιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία

14.05.2007

Το νέο Νομοσχέδιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, μετά την ενημέρωση της κυβερνητικής επιτροπής σχετικά με τις εθνικές και ευρωπαϊκές υποδομές στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.Το Νομοσχέδιο, που καταρτίζεται από τα Υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης, προσδιορίζει το πλαίσιο για την έρευνα για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζεται η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου και η έκδοση της Πράσινης Βίβλου για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, ενώ προωθείται η ενεργός συμμετοχή της ελληνικής ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Έρευνα.

Σε εθνικό επίπεδο, προτεραιότητα δίνεται στην ίδρυση Κέντρων Έρευνας και Τεχνολογίας σε όλη τη χώρα, με πρώτα τα ήδη εγκεκριμένα Κέντρα στην Πάτρα και τα Γιάννενα. Επιπλέον, αναπτύσσονται οι πέντε πρώτοι Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας και αναμένεται η προκήρυξη για τη χρηματοδότηση οκτώ ακόμα Πόλων.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακηρύξει το 2007 και τα επόμενα χρόνια ως Έτη Καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, κυκλοφορεί γραμματόσημο αφιερωμένο στην επιστημονική έρευνα και την τεχνολογία, το οποίο απεικονίζει έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα-αερόστατο.

Μάθετε Περισσότερα