Οι ερευνητικές πολιτικές Ρωσίας-ΕΕ σε συνέδρια σε Αγία Πετρούπολη, Μόσχα και Κίεβο

15.02.2007

Διεθνείς εκδηλώσεις για τις ερευνητικές πολιτικές Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ και τις δυνατότητες επιστημονικής συνεργασίας που παρέχει το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο πραγματοποιούνται στις 20, 21 και 23 Φεβρουαρίου 2007, στην Αγία Πετρούπολη, στη Μόσχα και στο Κίεβο αντίστοιχα. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου 'Opening up the New and Emerging Science and Technology in NIS countries' (ΝΙS-NEST), που συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και υλοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας της ΕΕ.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και βιομηχανικής κοινότητας των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη δημόσιων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας, τόσο από τις χώρες αυτές, όσο και από κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Αυστρία. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Δρ Χ. Βασιλάκος από τη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και η κα Μαρία Κουτροκόη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις σύγχρονες πολιτικές έρευνας και τεχνολογίας της Ρωσίας, τις ευκαιρίες συμμετοχής στο 7ο ΠΠ και σε άλλα διεθνή προγράμματα έρευνας, κ.λπ. Θα πραγματοποιηθούν επίσης στοχευμένες συναντήσεις εργασίας με θέμα την προετοιμασία προτάσεων για ερευνητικές συνεργασίες στο 7ο ΠΠ.

Σημειώνεται πως στο έργο ΝΙS-NEST συμμετέχουν οργανισμοί από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στον τομέα των νέων επιστημών και τεχνολογιών αιχμής. Οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση βάσης δεδομένων για ερευνητικούς οργανισμούς και μεμονωμένους ερευνητές από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την καταγραφή και αξιολόγηση των διαφορετικών κοινωνικών και πολιτισμικών συνθηκών για την έρευνα στα εμπλεκόμενα κράτη, τη διοργάνωση συνεδρίων, κ.λπ.

Σημειώνεται ότι ο συντονιστικός ρόλος του ΕΚΤ στο παραπάνω έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας με τις παραπάνω χώρες στον τομέα της έρευνας, στο πλαίσιο της σύγκλισης των εθνικών πρωτοβουλιών και της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, το ΕΚΤ συμμετέχει σε εννέα ευρωπαϊκά έργα για ερευνητικές συνεργασίες και δικτύωση σε Ευρώπη, Μεσόγειο, Δ. Βαλκάνια και Εύξεινο Πόντο (Νέα Ανεξάρτητα Κράτη).

Μάθετε Περισσότερα