Εγκαινιάστηκε το πρώτο τεχνολογικό cluster στην Ελλάδα

25.01.2007

Το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής, το πρώτο τεχνολογικό cluster στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε στις 17 Ιανουαρίου, στο Μαρούσι. Πρόκειται για τεχνολογικό συνεργατικό σχηματισμό που συγκεντρώνει, κάτω από την ίδια στέγη, 15 αναπτυσσόμενες ελληνικές και ξένες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μικροηλεκτρονικής σχεδίασης ημιαγωγών (chip design) και ενσωματωμένων συστημάτων.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής συμμετέχουν δώδεκα ελληνικές εταιρίες (4Plus, Alma Technologies, Analogies, BlueDev, Diaplous, GDT, Globetech, Helic, inAccess Networks, Sciencis, Theon και Theta) και τρεις θυγατρικές πολυεθνικών εταιριών των ΗΠΑ (Atmel, Bytemobile και Photronics). Οι εταιρίες αυτές έχουν αναπτυχθεί με ίδια κεφάλαια και επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και απασχολούν 200 εργαζόμενους στο Μαρούσι και 300 επιπλέον σε όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα τους βρίσκονται ήδη στην αγορά και, μάλιστα, το 80% της πελατειακής τους βάσης βρίσκεται στο εξωτερικό.

Το πρώτο ελληνικό τεχνολογικό cluster αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' του Υπουργείου Ανάπτυξης. Υλοποιείται, δε, από τη Μονάδα Ανάπτυξης Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών του Ερευνητικού Κέντρου 'Αθηνά', με την ουσιαστική συμβολή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Βασιλείου Μακιού (Αντιπροέδρου του Ερευνητικού Κέντρου 'Αθηνά' και Διευθυντή του HTCI), του Δρα Χόρχε Σάντσες-Παπασπηλίου (Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης) και του Δρα Νίκου Βογιατζή (Διευθυντή Λειτουργιών Cluster και Εταιρικών Υπηρεσιών).

Στα εγκαίνια του Κέντρου, που πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, παρευρέθηκαν στελέχη της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Sophia Antipolis της Γαλλίας, Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του HTCI και του γαλλικού Ιδρύματος Sophia Antipolis, με στόχο την τεχνολογική σύμπραξη ελληνικών και γαλλικών συνεργατικών σχηματισμών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην αναμενόμενη δημιουργία cluster και σε άλλους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιοτεχνολογία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ο πολιτισμός. Υπογράμμισε πως η δημιουργία ισχυρών δικτύων μεταξύ ανθρώπων και επιχειρήσεων, καθώς και η συγκέντρωση της εμπειρίας και της γνώσης της αγοράς πρόκειται να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στο εξελισσόμενο ελληνικό τοπίο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Γενικός Διευθυντής του HTCI καθηγητής Βασίλειος Μακιός τόνισε πως η πρωτοβουλία HTCI θα λειτουργήσει ως καταλύτης στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της μικροηλεκτρονικής. Η εγκαθίδρυση κέντρου αριστείας έρευνας και ανάπτυξης θα ενισχύσει περαιτέρω δράσεις στη χώρα, ενώ θα αποτελέσει βάση για καινοτόμες επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.