Οι νέες εφαρμογές της νανοβιοτεχνολογίας παρουσιάστηκαν σε Διεθνές Συνέδριο με συνδιοργανωτή το ΕΚΤ

Η ανάπτυξη υπολογιστικών μοντέλων και λογισμικού που θα επιτρέπει την εφαρμογή νανοτεχνολογίας σε σημαντικούς τομείς της ιατρικής, όπως η διαγνωστική, η βιοανίχνευση, η παροχή φαρμάκων και η ανάπτυξη βιοϋλικών, ήταν το κύριο θέμα της Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας 'Saint-Petersburg International Workshop on NanoBiotechnologies' που πραγματοποιήθηκε στην Αγ. Πετρούπολη, στις 27-29 Νοεμβρίου 2006.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εκπαίδευσης και Επιστήμης της Ρωσίας, τα πανεπιστήμια Saint-Petersburg State Polytechnical University και M.V. Lomonosov Moscow State University και άλλους ερευνητικούς οργανισμούς, ενώ συνδιοργανωτής ήταν και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ως συντονιστής του έργου 'Opening up the New and Emerging Science and Technology in NIS countries' (ΝΙS-NEST).

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται σε επιστήμες Υγείας, Υλικών, Πληροφορικής, κ.λπ. Καλύφθηκαν, μεταξύ άλλων, οι θεματικές περιοχές: Τεχνητές Νανοδομές, Αυτό-οργανωμένες Νανοδομές, Νανοδομές άνθρακα, Ενεργειακά Νανοϋλικά, Βιολογία Συστημάτων, Συνθετική Βιολογία, Νανοβιονική, Νανοσχεδιασμός, Κανονιστικά Δίκτυα και Δίκτυα Σηματοδότησης, Θόρυβος σε Βιολογικά Συστήματα, Ολοκληρωμένα Δεδομένα και Προσεγγίσεις Εξόρυξης Κειμένου, Επεξεργασία Σήματος, Νανοδιαγνωστική, Νανοβιοαισθητήρες, Νανοβιοτεχνική εκτίμηση κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, Νανοβιοτεχνική εκπαίδευση και βιομηχανική καινοτομία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκπρόσωπος του ΕΚΤ παρουσίασε το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα καλύψει την περίοδο 2007-2013 και διαθέτει σημαντικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση ερευνητικών έργων, μεταξύ άλλων, στους τομείς: Υγεία, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Νανοεπιστήμες, νανοτεχνολογίες, υλικά και νέες τεχνολογίες παραγωγής.

Σημειώνεται πως το έργο ΝΙS-NEST, που συντονίζει το ΕΚΤ, στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στον τομέα των αναδυόμενων νέων επιστημών και τεχνολογιών αιχμής. Στο έργο, που συγχρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ, συμμετέχουν οργανισμοί από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία.

Στο πλαίσιο του ΝΙS-NEST θα καταγραφούν ερευνητικοί οργανισμοί και μεμονωμένοι ερευνητές από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στις επιστήμες και τεχνολογίες αιχμής, ενώ θα διαμορφωθεί και σχετική βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης που θα αποτελέσει σημαντική πηγή εξεύρεσης συνεργατών για ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια για την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της συμμετοχής των οργανισμών της Ανατολικής Ευρώπης στο 7ο ΠΠ.

Ο συντονιστικός ρόλος του ΕΚΤ στο παραπάνω έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας με τις παραπάνω χώρες στον τομέα της έρευνας, στο πλαίσιο της σύγκλισης των εθνικών πρωτοβουλιών και της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, το ΕΚΤ συμμετέχει σε εννέα ευρωπαϊκά έργα για ερευνητικές συνεργασίες και δικτύωση σε Ευρώπη, Μεσόγειο, Δ. Βαλκάνια και Εύξεινο Πόντο (Νέα Ανεξάρτητα Κράτη).