Πρόγραμμα για την ενίσχυση ερευνητικών συνεργασιών στη Μικροηλεκτρονική

29.08.2006

Την προκήρυξη προγράμματος για την Ενίσχυση 'Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική' (ΕΤΣΣΜ) ανακοίνωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρηματικό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' (Δράση 4.6.3 'Συνεργατικοί Σχηματισμοί') και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη: 2,5 εκατ. ευρώ).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμα εργαστηριακά και βιομηχανικά πρότυπα στον τομέα της μικροηλεκτρονικής σχεδίασης (chip design) ημιαγωγών και ενσωματωμένων συστημάτων. Στόχος είναι η ανάπτυξη συνεργατικού σχηματισμού (cluster) ομοειδών επιχειρήσεων και υποστηρικτικών οργανισμών, από όλη την Ελλάδα, σε τομείς που συνδυάζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ένταση γνώσης, υψηλή τεχνολογία και εξαγωγικό χαρακτήρα. Τα clusters αναμένεται να ενισχύσουν την καινοτομικότητα των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο.

Τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 12 μήνες και να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2008. Ο κάθε ΕΤΣΣΜ θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 10 οργανισμούς, από τους οποίους το 80% να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά οργανισμό-μέλος του ΕΤΣΣΜ ανέρχεται σε 50.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορά κυρίως τη μετεγκατάσταση των οργανισμών σε κοινό κτίριο, τη διαμόρφωση χώρων, την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού. Καλύπτονται επίσης έξοδα για την κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, την υλοποίηση δράσεων προβολής και προώθησης, καθώς και την εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2006 στο Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά» (πρώην ΚΕΤΕΠ). . Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν σε δύο φάσεις. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο Ερευνητικό Κέντρο 'Αθην'» (Χριστίνα Βασσοπούλου, Τηλ.: 210 6998677, Fax: 210 6998663, Εmail: c.vassopoulou@athena-innovation.gr, http://www.athena-innovation.gr).

Σημειώνεται πως το ερευνητικό κέντρο 'Αθηνά' λειτουργεί από το 2001, ως ΝΠΙΔ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο Κέντρο εντάσσονται το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), το Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΙΠΕΤ), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ), το Ινστιτούτο Δικτυακής Έρευνας και Τεχνολογιών (ΙΔΕΤ) και το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης (ΙΠΣΥΠ).