Αυξάνονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη

Η αύξηση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και το υψηλό επίπεδο διαδραστικότητας καταγράφονται στα συμπεράσματα της έκτης μελέτης συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ελβετία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 8% τον τελευταίο χρόνο, με πρωτοπόρες χώρες την Αυστρία, τη Μάλτα και την Εσθονία.

Στην έρευνα καταγράφηκαν 12.590 δημόσιες υπηρεσίες, από τις οποίες το 92% διαθέτουν δικτυακό τόπο. Το 72% των υπηρεσιών είναι επαρκώς αμφίδρομα διαδραστικές, ενώ το 50% είναι πλήρως διαθέσιμες ηλεκτρονικά. Η ηλεκτρονική εξοικείωση των νέων κρατών μελών παραμένει χαμηλότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο, ωστόσο έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Αυστρία πρωτοπορεί στην ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η χρήση των υπηρεσιών αυτών από τους Αυστριακούς πολίτες είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (29% έναντι 22% στην ΕΕ), παραμένει όμως χαμηλή σε σύγκριση με τις σκανδιναβικές χώρες στις οποίες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η πρόοδος της Μάλτας, η οποία βρέθηκε από τη 16η στη 2η θέση, ενώ σημαντική ανάπτυξη σημείωσαν επίσης η Ουγγαρία και η Σλοβενία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, o οικονομικός αντίκτυπος των ερευνητικών προγραμμάτων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να ανέλθει στο 1,54% του ΑΕΠ της ΕΕ έως το 2010, εφόσον τα προγράμματα αυτά υποστηριχθούν με πρωτοβουλίες όπως το Σχέδιο Δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση i2010.