Ολοκληρώθηκε το 13ο Συμπόσιο των Ευρωπαίων Δικαστών για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας

Η εναρμόνιση της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας στις χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και τα συμβαλλόμενα κράτη, καθώς και η ίδρυση ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τα ευρωπαϊκά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας συζητήθηκαν στο 13ο Συμπόσιο των Ευρωπαίων Δικαστών που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Σεπτεμβρίου 2006. Το Συμπόσιο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν δικαστές από 37 χώρες. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης κ.κ. Δημήτρης Σιούφας και Γιάννης Παπαθανασίου.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, οι δικαστές αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Εξετάστηκαν νομικά και τεχνικά θέματα, με στόχο την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής σύγκλισης των διαφορετικών εθνικών νομοθεσιών, καθώς και τη συμπλήρωση τυχόν ελλείψεών τους. Κοινό συμπέρασμα ήταν η ανάγκη δημιουργίας ενός δικαστηρίου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα εκδικάζει διαφορές που αφορούν την ισχύ και την ακυρότητα των ευρωπαϊκών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Σημειώνεται πως το Συμπόσιο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, από το 1982, και συγκεντρώνει δικαστές Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας από τις χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και τα συμβαλλόμενα κράτη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας.