Συνέδριο 'Αρχεία, Βιβλιοθήκες και δίκαιο στην κοινωνία της πληροφορίας' στην Αθήνα στις 2-3 Φεβρουαρίου 2006

Συνέδριο με θέμα 'Αρχεία, Βιβλιοθήκες και δίκαιο στην κοινωνία της πληροφορίας' πραγματοποιείται στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48) στις 2-3 Φεβρουαρίου 2006. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ειδική Γραμματεία Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης), τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν καταλυτικά τον τρόπο λειτουργίας των Αρχείων και των Βιβλιοθηκών, καθώς παρέχουν στο κοινό σύγχρονους τρόπους πρόσβασης στην πληροφορία. Αρχειακό υλικό και δεδομένα, ηλεκτρονικές εκδόσεις, φωτογραφίες, εικαστικά δημιουργήματα και άλλα πνευματικά έργα διακινούνται στο Διαδίκτυο με μεγάλη ταχύτητα, ενώ η καταγραφή τους μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ευκολία.

Στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθούν τα σύγχρονα νομικά προβλήματα που ανακύπτουν στις Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία, και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, τα προσωπικά δεδομένα, τη λογοκρισία και το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Τα θέματα αυτά παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον και είναι αναγκαίο να αντιμετωπισθούν άμεσα στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό θα προταθούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την εξεύρεση λύσεων που θα εξισορροπούν τα συμφέροντα της ολότητας και των εμπλεκομένων μερών.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις καθηγητές πανεπιστημίων, νομικοί και επιστήμονες ειδικοί σε θέματα Αρχείων και Βιβλιοθηκών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι οι ακόλουθες:

  • Βιβλιοθήκες, πνευματική ιδιοκτησία και δικαίωμα προσωπικότητας,
  • Αρχεία, Βιβλιοθήκες - Κινητές Βιβλιοθήκες και εκπαίδευση,
  • Παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης, πνευματική ιδιοκτησία & νέες τεχνολογίες,
  • Προσωπικά δεδομένα και δικαίωμα πληροφόρησης,
  • Διαχείριση δικαιωμάτων.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας, σε βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους και νομικούς, καθώς και σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το πρόγραμμα και η αίτηση συμμετοχής έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο του συνεδρίου: http://www.eae.org.gr/congress/home.html.

Μάθετε Περισσότερα