Διαδικτυακή συζήτηση «Το SearchCulture.gr ως τόπος συνάντησης έργων τέχνης: Μία συζήτηση για την τέχνη της Χαρακτικής»

Πότε και πού;

18.05.2021
Διαδικτυακά

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, η οποία φέτος έχει θέμα «Το μέλλον των μουσείων: Αναστοχασμός και επανεκκίνηση», το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) διοργανώνει, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 στις 12:00, διαδικτυακή συζήτηση - webcast με τίτλο "Το SearchCulture.gr ως τόπος συνάντησης έργων τέχνης: Μία συζήτηση για την τέχνη της Χαρακτικής".

Ο χαράκτης και καθηγητής χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Μανόλης Γιανναδάκης και ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης συνομιλούν με την ομάδα του SearchCulture.gr για την τέχνη της χαρακτικής μέσα από το πρίσμα της νέας, meta-COVID πραγματικότητας.

Ποιές νέες ευκαιρίες ανάγνωσης της χαρακτικής παρουσιάζονται όταν την ανακαλύπτουμε μέσα σε έναν εθνικό συσσωρευτή όπως το SearchCulture.gr; Τι διαδρομές ανοίγονται για τη μελέτη της εργογραφίας των Ελλήνων χαρακτών, όσο συναθροίζεται ολοένα και περισσότερο από το έργο τους;  

Με εφαλτήριο τη νέα θεματική έκθεση στο SearchCulture με θέμα τη χαρακτική, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό την ημέρα της εκδήλωσης, αναστοχαζόμαστε πάνω στις δυνατότητες που ανοίγει ένας συσσωρευτής ψηφιακού περιεχομένου για τη μελέτη της εργογραφίας ενός καλλιτέχνη ή του έργου μιας ομάδας καλλιτεχνών που δούλεψαν μαζί, όπως ήταν οι χαράκτες που αποφοίτησαν από το διάσημο εργαστήρι του Γιάννη Κεφαλληνού στην ΑΣΚΤ.

Συζητάμε για την ιστορία της Ελληνικής Χαρακτικής, τους μεγάλους χαράκτες και την αξία της έρευνας με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως είναι ο εθνικός συσσωρευτής πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr του ΕΚΤ.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται ωστόσο η ηλεκτρονική σας εγγραφή εδώ. Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της εκδήλωσης θα αποσταλεί μέσω email σε όσους εγγραφούν.

* Εικονιζόμενο τεκμήριο | Εργάτης , Σικελιώτης Γιώργος (1917-1984),
Δήμος Λαρισαίων - Δημοτική Πινακοθήκη - (Άδεια χρήσης CC BY-NC 4.0).

Διοργάνωση