Διαδικτυακή συζήτηση «Το SearchCulture.gr ως τόπος συνάντησης έργων τέχνης: Μία συζήτηση για την τέχνη της Χαρακτικής»

Πότε και πού;

18.05.2021
Διαδικτυακά

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, η οποία φέτος έχει θέμα «Το μέλλον των μουσείων: Αναστοχασμός και επανεκκίνηση», το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) διοργανώνει, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 στις 12:00, διαδικτυακή συζήτηση - webcast με τίτλο "Το SearchCulture.gr ως τόπος συνάντησης έργων τέχνης: Μία συζήτηση για την τέχνη της Χαρακτικής".

Ο χαράκτης και καθηγητής χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Μανόλης Γιανναδάκης και ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης συνομιλούν με την ομάδα του SearchCulture.gr για την τέχνη της χαρακτικής μέσα από το πρίσμα της νέας, meta-COVID πραγματικότητας.

Ποιές νέες ευκαιρίες ανάγνωσης της χαρακτικής παρουσιάζονται όταν την ανακαλύπτουμε μέσα σε έναν εθνικό συσσωρευτή όπως το SearchCulture.gr; Τι διαδρομές ανοίγονται για τη μελέτη της εργογραφίας των Ελλήνων χαρακτών, όσο συναθροίζεται ολοένα και περισσότερο από το έργο τους;  

Με εφαλτήριο τη νέα θεματική έκθεση στο SearchCulture με θέμα τη χαρακτική, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό την ημέρα της εκδήλωσης, αναστοχαζόμαστε πάνω στις δυνατότητες που ανοίγει ένας συσσωρευτής ψηφιακού περιεχομένου για τη μελέτη της εργογραφίας ενός καλλιτέχνη ή του έργου μιας ομάδας καλλιτεχνών που δούλεψαν μαζί, όπως ήταν οι χαράκτες που αποφοίτησαν από το διάσημο εργαστήρι του Γιάννη Κεφαλληνού στην ΑΣΚΤ.

Συζητάμε για την ιστορία της Ελληνικής Χαρακτικής, τους μεγάλους χαράκτες και την αξία της έρευνας με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως είναι ο εθνικός συσσωρευτής πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr του ΕΚΤ.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται ωστόσο η ηλεκτρονική σας εγγραφή εδώ. Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ανατρέξτε στον εξής σύνδεσμο: https://bit.ly/3fdthE3.

* Εικονιζόμενο τεκμήριο | Εργάτης , Σικελιώτης Γιώργος (1917-1984),
Δήμος Λαρισαίων - Δημοτική Πινακοθήκη - (Άδεια χρήσης CC BY-NC 4.0).

Oδηγίες Σύνδεσης

Η διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω του διαδικτυακού εργαλείου Microsoft Teams Live, θα ξεκινήσει στις 12:00 ακριβώς. Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση του ΕΚΤ, πατήστε εδώ λίγο πριν τις 12:00.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση είτε από κινητό, είτε από tablet είτε μέσω σταθερού υπολογιστή/ laptop. Για αρτιότερο αποτέλεσμα προτείνεται η παρακολούθηση σε σταθερό υπολογιστή/ laptop. Συγκεκριμένα:

  • Aπό σταθερό υπολογιστή/ laptop: στην πρώτη οθόνη που θα εμφανιστεί πατήσετε την επιλογή «watch on the web». Στην επόμενη οθόνη πατήστε να εισέλθετε ανώνυμα «join anonymously». Όσοι έχετε εισέλθει anonymously, παρακαλείσθε να προσθέσετε το όνομά σας, προτού κάνετε μία ερώτηση στο Q&A.
  • Από κινητό/ tablet: Κάντε copy-paste το url: https://bit.ly/3fdthE3 στον browser της συσκευής σας (Προσοχή: το Safari δεν υποστηρίζεται) και πατήστε "Συμμετοχή ως επισκέπτης". Εκεί θα ερωτειθείτε αν θέλετε να συνδεθείτε μέσω web ή μέσω της εφαρμογής Microsoft Teams, για όσους την έχουν εγκατεστημένη. Μπορείτε να συνδεθείτε με όποιον από τους δύο τρόπους (μέσω web ή εφαρμογής) επιθυμείτε.

Αφού εισέλθετε στο περιβάλλον του Live θα μπορείτε καθ'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης να υποβάλετε τις ερωτήσεις και τα σχόλια σας στους ομιλητές μέσω του Q&A. Για την αποφυγή και επίλυση από τη διοργανωτική ομάδα, οποιασδήποτε τεχνικής δυσκολίας, συστήνεται να συνδεθείτε 10' λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μη διστάσετε να αποστείλετε email στο events@ekt.gr ή να καλέσετε στο 210.220.49.50.

Η αναβάθμιση και επέκταση του SearchCulture.gr με νέες λειτουργικότητες, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της πράξης “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης”. Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.

Διοργάνωση