Smart Attica European Digital Innovation Hub (ΕDIH)

Smart Attica logo

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica (Smart Attica EDIH) είναι ο πρώτος Κόμβος για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα. Επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οργανισμών με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής τους ωριμότητας. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο υποστήριξης πολιτικής προς βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του Κόμβου, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την Τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.

URL
Διάρκεια
2023 έως 2025
Φορέας Χρηματοδότησης
Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γενική Διεύθυνση Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας
Θεματικό Πεδίο
Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας
Ρόλος ΕΚΤ
Μέλος της κοινοπραξίας και του Εκτελεστικού Συμβουλίου
Αποτέλεσμα
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και σε σύμπνοια με το πανευρωπαϊκό δίκτυο των European Digital Innovation Hubs, ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica στοχεύει στην υποστήριξη επιχειρήσεων και οργανισμών τριών κρίσιμων τομέων της ελληνικής οικονομίας: (α) Ενέργεια & Περιβάλλον, (β) Εφοδιαστική Αλυσίδα & Μεταφορές και (γ) Πολιτισμός & Τουρισμός. Ο Κόμβος Smart Attica παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του Κόμβου, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την Τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια. Η τεχνογνωσία και οι ρόλοι των εταίρων, που προέρχονται από τον ερευνητικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και τραπεζικό/ χρηματοοικονομικό τομέα, εγγυώνται την αποτελεσματικότητα του Κόμβου.
Στόχος
Ο Κόμβος Smart Attica στοχεύει στο να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες: (α) Δοκιμή πριν από την επένδυση, (β) Δεξιότητες και κατάρτιση, (γ) Υποστήριξη στην εξασφάλιση επενδύσεων και (δ) Οικοσύστημα Καινοτομίας και δυνατότητες δικτύωσης. Το ΕKT, αξιοποιώντας την εμπειρία και τον ρόλο του στο εγχώριο σύστημα καινοτομίας, προσφέρει ένα πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών δικτύωσης, συμβουλευτικής καθοδήγησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης προκειμένου να συμβάλλει στη βελτίωση της καινοτομικής και ψηφιακής ικανότητας επιχειρήσεων και οργανισμών, στην ωρίμανση και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών.