IDEAL-IST

Το Ideal-ist είναι το διεθνές δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για τον τομέα των Ψηφιακών Τεχνολογιών (Digital as part of Cluster 4) στον Ορίζοντα Ευρώπη, το οποίο έχει ως στόχο την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα (Framework Programmes).

Το δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερους από 65 εταίρους από χώρες της ΕΕ αλλά και χώρες εκτός αυτής. Υφίσταται εδώ και 22 έτη στηρίζοντας μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς καθώς και δημόσιους φορείς προσφέροντας υπηρεσίες σχετιζόμενες με την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη.

URL
Διάρκεια
2022 έως 2024
Φορέας Χρηματοδότησης
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ορίζοντας Ευρώπη
Θεματικό Πεδίο
Τεχνολογίες Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ), Δικτύωση των Εθνικών Σημείων Επαφής για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες.
Ρόλος ΕΚΤ
Το ΕΚΤ εκπροσωπεί την Ελλάδα ως εταίρος στο δίκτυο Ideal-ist. Συνδράμει στην ανταλλαγή γνώσεων και στην υλοποίηση κοινών δράσεων μεταξύ των μελών του δικτύου στοχεύοντας στην διάδοση των προσκλήσεων του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη και στη συμμετοχή περισσότερων νέων οργανισμών και ερευνητικών ομάδων στις διαδικασίες υποβολών. Το ΕΚΤ συμμετέχει στα περισσότερα πακέτα εργασίας του έργου ενώ στο πακέτο εργασίας 5 έχει το ρόλο του task leader για το task 5.3, “Link with Enterprise Europe Network (EEN)”. Επιπρόσθετα, έχει αναλάβει ρόλους και σε άλλα πακέτα εργασίας. Το έργο-δίκτυο Ideal-ist συνεργάζεται στενά με το Digital sector group του Enterprise Europe Network στο οποίο συμμετέχει ενεργά το ΕΚΤ έχοντας το ρόλο του co-chair, διευκολύνοντας έτσι την απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των 2 δικτύων.
Στόχος
Το Ideal-ist παρέχει δυνατότητα εύρεσης συνεργασιών για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ερευνητές που το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε κάποιο ευρωπαϊκό έργο στον τομέα των Ψηφιακών Τεχνολογιών. Υλοποιεί δε, το Topic Tree ένα σύστημα σύνδεσης νέων προσκλήσεων με παλαιότερες καθώς και με συναφή έργα. Κύριος στόχος του έργου είναι η ενίσχυση του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής τα οποία συγκεντρωτικά έχουν μεγάλη εμπειρία και βαθιά κατανόηση του προγράμματος Ορίζοντα Ευρώπη και κατ’ επέκταση των στόχων και του αντικτύπου του στην ευρωπαϊκή οικονομία. Επιπρόσθετα, το έργο στοχεύει στην ομοιογενή παροχή υπηρεσιών από τα Εθνικά Σημεία Επαφής αλλά και στην αύξηση των επιτυχημένων προτάσεων, ειδικά από τρίτες χώρες ή χώρες με χαμηλή συμμετοχή. Απώτερος στόχος είναι η διάχυση της γνώσης.