Operas-P

OPERAS (open scholarly communication in the European research area for social sciences and humanities) είναι η ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή η οποία έχει ως σκοπό την υποστήριξη της ανοικτής επιστημονικής επικοινωνίας στις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ). Αποστολή της αποτελούν ο συντονισμός κι η ένωση των υπαρχουσών υποδομών σε μια ομοσπονδία ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες των ερευνητών ΑΚΕ στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αντικείμενο του έργου OPERAS – P είναι η υλοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών εν όψει της νέας υποψηφιότητας του δικτύου OPERAS για ένταξη στο δίκτυο υποδομών European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) το Σεπτέμβριο του 2020. Εν συνεχεία, βασικός στόχος του έργου είναι η προετοιμασία των υποστηριζόμενων φορέων και υποδομών για την υλοποίηση των προβλεπόμενων αναβαθμίσεων από το ESFRI καθώς κι η ανάπτυξη της ερευνητικής υποδομής OPERAS. Παράλληλα, προβλέπεται η διαμόρφωση του πλαισίου διακυβέρνησης μέσω της απόκτησης νομικής μορφής.

URL
Διάρκεια
2019 έως 2021
Φορέας Χρηματοδότησης
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ορίζοντας 2020
Θεματικό Πεδίο
Ερευνητικές Υποδομές
Ρόλος ΕΚΤ
Στο πλαίσιο του έργου OPERAS – P, το ΕΚΤ συμβάλλει στη μελέτη του τοπίου της ανοικτής επιστημονικής επικοινωνίας στην Ευρώπη δίνοντας έμφαση (α) στον εντοπισμό των φορέων και ομάδων που (πρέπει να) έχουν λόγο σε αυτή τη διαδικασία και (β) στην αναγνώριση των αναγκών που έχουν οι χρήστες - κατά βάση, οι ερευνητές – των υπηρεσιών της ανοικτής επιστημονικής επικοινωνίας, με γνώμονα μελέτης την περίπτωση της Ελλάδας. Το ΕΚΤ έχει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση της στρατηγικής εξεύρεσης νέων εταίρων και τη διεύρυνση της κοινοπραξίας. Επίσης, συμβάλλει στην προώθηση της Ανοικτής Επιστήμης, της Ανοικτής Πρόσβασης βοηθώντας στη διασύνδεση και υποστηρίζοντας διάφορες κοινότητες – ερευνητές, εκδότες, βιβλιοθηκονόμους πολιτικούς – οι οποίες εμπλέκονται στο εγχείρημα της Ανοικτής Επιστήμης. Η μετάβαση στην εποχή της Ανοικτής Επιστήμης έχει δημιουργήσει καινούριες και επιτακτικές ανάγκες σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των υποδομών και των πλατφορμών περιεχομένου. Για να ικανοποιηθούν αυτές, πρέπει να υπάρχουν κοινά πρότυπα (common standards) τα οποία να διασφαλίζουν τη συνεργασία των στοιχείων που συναπαρτίζουν το οικοσύστημα της Ανοικτής Επιστήμης. Το έργο OPERAS – P καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για τη δημιουργία αυτών των προτύπων και το ΕΚΤ έχει σημαίνοντα ρόλο σε αυτό καθώς είναι συντονιστής της σχετικής Ειδικής Ομάδας Ενδιαφέροντος (Special Interest Group) που δραστηριοποιείται στο έργο.
Στόχος
Οι στόχοι του έργου OPERAS – P είναι οι εξής: (α) η υποστήριξή του στην ένταξη στο ESFRI, (β) η έναρξη καινοτόμων υπηρεσιών για τους χρήστες της ανοικτής επιστημονικής επικοινωνίας στις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες και (γ) η ενίσχυση για επέκταση της κοινοπραξίας.