OpenAIRE advance

Το OpenAIRE Advancing Open Scholarship (OpenAIRE Advance) αποτελεί συνέχεια του OpenAIRE2020 (και OpenAIREPlus στα οποία συμμετείχε το ΕΚΤ) και έχει ως στόχο την υποστήριξη της Ανοικτής Επιστήμης/ Ανοικτής Πρόσβασης στην Ευρώπη. Το έργο ενισχύει το δίκτυο εθνικών κόμβων (NOADs) προκειμένου να αποκτούν κεντρική θέση στον εθνικό χάρτη των εθνικών υποδομών, θέτοντας στο επίκεντρο την Ανοικτή Επιστήμη/ Ανοικτή Πρόσβαση. Η ενδυνάμωση των εθνικών κόμβων γίνεται μέσω σειράς δράσεων σε θέματα νομικά ζητήματα, κατάρτισης κ.ά. Σε τεχνικό επίπεδο, το έργο διασφαλίζει τη λειτουργία και τη συντήρηση των τεχνικών υπηρεσιών καθώς και την αναβάθμισή τους.

URL
Διάρκεια
2018 έως 2020
Φορέας Χρηματοδότησης
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ορίζοντας 2020
Θεματικό Πεδίο
Ερευνητικές Υποδομές, Ανοικτή Επιστήμη, Ανοικτή Πρόσβαση
Ρόλος ΕΚΤ
Εταίρος. Το ΕΚΤ έχει αναλάβει τη διαμόρφωση πολιτικών για την ανοικτή πρόσβαση και την ανοικτή επιστήμη μέσω της δημιουργίας toolkit και λοιπών δράσεων. Επίσης, το ΕΚΤ συντάσσει αναφορά με προτάσεις για τη βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών των υποδομών ηλεκτρονικών εκδόσεων.
Στόχος
Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και η υποστήριξη ηλεκτρονικών υποδομών για την κάλυψη των αναγκών της επιστημονικής κοινότητας ως προς την πρόσβαση, τη διατήρηση και την επεξεργασία ψηφιακού υλικού για την έρευνα. Παράλληλα, το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ψηφιακών υποδομών παροχής επιστημονικών πόρων (δεδομένα, δημοσιεύσεις, κ.λπ.) για την έρευνα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.