Ανανεωμένος ο δικτυακός τόπος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης www.ekt.gr

Νέες λειτουργικότητες και υπηρεσίες για πρόσβαση σε έγκριτο ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο και αξιόπιστη πληροφόρηση
30.05.2016

Με σύγχρονο σχεδιασμό, εμπλουτισμένο περιεχόμενο και νέες υπηρεσίες διατίθεται πλέον ο ανανεωμένος δικτυακός τόπος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr). Πρόκειται για μία κεντρική πύλη που απευθύνεται τόσο στις κοινότητες της επιστήμης, της έρευνας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των επιχειρήσεων, όσο και σε κάθε χρήστη που αναζητά έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο και αξιόπιστη πληροφόρηση.

O νέος εύχρηστος ιστότοπος έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζεται δυναμικά (responsive design) ανάλογα με τη συσκευή (υπολογιστές, tablets, κινητά). Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις συνεχώς διευρυνόμενες δραστηριότητες και υπηρεσίες του ΕΚΤ, αλλά και να πλοηγηθεί, με εύκολο και φιλικό τρόπο, στο περιεχόμενο όλων των δικτυακών τόπων, αποθετηρίων και πλατφορμών που έχει αναπτύξει ο φορέας.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου δικτυακού τόπου, που αποτελεί μια ενιαία πλατφόρμα παροχής περιεχομένου με βάση τις αρχές διαλειτουργικότητας, είναι η άμεση πρόσβαση στους τρεις πυλώνες δραστηριοτήτων του ΕΚΤ: Ψηφιακό Περιεχόμενο (econtentEKT), Δείκτες & Στατιστικά ΕΤΑΚ (metricsΕΚΤ), Έρευνα-Καινοτομία-Επιχειρηματικότητα (innovationΕΚΤ).

Στον νέο ιστότοπο έχουν ενσωματωθεί σύγχρονες τεχνολογίες αυθεντικοποίησης χρηστών (Single Sign On), ώστε να είναι δυνατή η παροχή εξατομικευμένων και βελτιωμένων υπηρεσιών. Επίσης, παρέχεται δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο 15ήμερο eNewsletter και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, linkedin, youtube) του ΕΚΤ, δίνοντας έτσι σε όλους τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις δράσεις του φορέα, να μοιράζονται το περιεχόμενο και να καταθέτουν σχόλια και εντυπώσεις.

Με γνώμονα την απλότητα και την ευκολία στην πλοήγηση, ο δικτυακός τόπος αναπτύσσεται τόσο γύρω από την ταυτότητα του EKT (αποστολή, πολιτικές, έργα, κέντρο τύπου) και τις υπηρεσίες που παρέχει, όσο και γύρω από το δυναμικό κομμάτι της πληροφόρησης στους τομείς που δραστηριοποιείται σε θέματα ψηφιακού περιεχομένου, επιστήμης, έρευνας, καινοτομίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας.

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες του δικτυακού τόπου είναι:
• η ενότητα των Εκδόσεων (www.ekt.gr/el/publications), όπου παρουσιάζονται συγκεντρωμένες όλες οι εκδόσεις του ΕΚΤ με δυνατότητα online ξεφυλλίσματος,
• η ενότητα του περιοδικού "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" (www.ekt.gr/el/magazine), με όλα τα τεύχη σε μορφή pdf και σε εφαρμογή ξεφυλλίσματος, καθώς και με το σύνολο των Αφιερωμάτων - Συνεντεύξεων που έχουν δημοσιευθεί από το 1996 έως σήμερα.
• η ενότητα των Νέων (www.ekt.gr/el/news), με δυνατότητες πολλαπλής πλοήγησης στο περιεχόμενο με Θεματικές Κατηγορίες και Tags,
• η ενότητα των Εκδηλώσεων (www.ekt.gr/el/events) με όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΕΚΤ (με τις παρουσιάσεις και τα βίντεο των ομιλητών), καθώς και εκδηλώσεις άλλων φορέων σε Ελλάδα & Κόσμο,
• το Χρονολόγιο (www.ekt.gr/el/history) όπου παρουσιάζονται σημεία σταθμοί στη μακρόχρονη ιστορία του ΕΚΤ από το 1980 έως σήμερα.

Σημειώνεται ότι κεντρική θέση στο ekt.gr κατέχει ο νέος ιστότοπος της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Επιστήμης, Τεχνολογίας & Πολιτισμού (http://library.ekt.gr), ο οποίος παρέχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, περιοδικά, ανοικτό περιεχόμενο, βιβλία, λεξικά και μια σειρά διαμεσολαβητικών υπηρεσιών βιβλιοθήκης.

Το νέο site βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες ανοικτού λογισμικού με χρήση καλών πρακτικών SEO, ενώ ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του έγιναν με αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας των στελεχών και συνεργατών του, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχόλια των χρηστών.

Το ΕΚΤ, με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των χρηστών που αναζητούν περιεχόμενο και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του, δημιουργεί στο www.ekt.gr ένα συνεχώς εξελισσόμενο διαδικτυακό περιβάλλον για πρόσβαση και αναζήτηση ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου, υποστηρίζοντας έτσι ενεργά τον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας.

Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μαργαρίτης Προέδρου, τηλ.: 210 7273966, e-mail: mproed@ekt.gr
http://www.ekt.gr | http://web.ekt.gr

Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) αποτελεί επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως εθνική υποδομή, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση, διάθεση και διατήρηση του συνόλου της ελληνικής επιστημονικής, ερευνητικής και πολιτιστικής παραγωγής (περιεχόμενο και δεδομένα) και τη διάχυσή της, εντός και εκτός της χώρας. Παρέχει ευρεία πληροφόρηση για τα θέματα έρευνας & καινοτομίας, υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά & ευρωπαϊκά προγράμματα, προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, και παράγει στατιστικές & δείκτες για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ελλάδα. 

Το ΕΚΤ αναπτύσσει και λειτουργεί ηλεκτρονική υποδομή, με υψηλή επενδεδυμένη αξία και διαδικασίες, που εξυπηρετεί εθνικούς ρόλους, παρέχει προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενισχύει την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση και διασφαλίζει πρόσβαση στους χρήστες από οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Με εκτεταμένο δίκτυο εγκαθιδρυμένων συνεργασιών με διεθνείς φορείς και με σημαντικούς φορείς παραγωγής έγκριτου περιεχομένου στην Ελλάδα, όπως βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, ερευνητικά κέντρα, και με προσανατολισμό προς την κοινωνία, το ΕΚΤ διακρίνεται για την εξωστρέφεια, τη συνέπεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του.