ECHoS - Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies

Tο ECHoS πρόκειται να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε τα NCMH (National Contact Mission Hubs) να είναι υποστηρικτές της αποστολής του καρκίνου στις MS/AC [Member States (MS) and Associated Countries (AC)] και να δημιουργήσουν σε μια δεύτερη φάση, τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός διακρατικού δικτύου NCMH, οδεύοντας προς την υλοποίηση του στόχου της αποστολής, που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής περισσοτέρων των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2030.

Διάρκεια
2023 έως 2025
Φορέας Χρηματοδότησης
Ευρωπαϊκή Ένωση - HORIZON-CSA
Ρόλος ΕΚΤ
Το ΕΚΤ συμβάλλει στην υλοποίηση δράσεων στα πακέτα εργασίας, έχοντας μάλιστα συντονιστικό ρόλο στο task 4.3 "Cancer in all policies - synergies beyond Health"
Αποτέλεσμα
Δημιουργία διακρατικών δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας, ευθυγραμμισμένων με τους στόχους της αποστολής για τον καρκίνο. Κλείσιμο του χάσματος στη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική για τον καρκίνο. Αναγνωρισιμότητα του φορέα, διείσδυση στον τομέα της υγείας και πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες για την παροχή ολιστικών υπηρεσιών. Τέλος, πρόκειται να προκύψει ωφέλεια για τους πληθυσμούς των κρατών μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών (ενημέρωση και συμμετοχή σε διαλόγους πολιτικής), όλων των ενδιαφερομένων μερών, καθώς και του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Στόχος
Tο Σχέδιο Εφαρμογής της Αποστολής για τον Καρκίνο του Horizon Europe και το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της Ευρώπης έρχεται να αντιμετωπίσει μία σειρά προκλήσεων όπως ο κατακερματισμός των πρωτοβουλιών και η απομάκρυνση από σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη. Ενθαρρύνοντας τη δημιουργία Εθνικών Κόμβων Αποστολής για τον Καρκίνο (NCMH) στα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες, το ECHOS θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τους οργανωμένους ενδιαφερόμενους φορείς και τους μεμονωμένους πολίτες να συνεργάζονται και να συμμετέχουν σε διαλόγους πολιτικής. Το EChoS θα παράξει: (i) γενικά μοντέλα και κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία βιώσιμων NCMHs, (ii) ένα πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων για την υποστήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων του NCMH, (iii) μοντέλα επιπτώσεων και σειρών κατάρτισης που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική συνεργασία με διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, (iv) μια εργαλειοθήκη για συνέργειες που θα βοηθήσουν το NCMH να συμμετάσχει σε συνεργατική εργασία με μεμονωμένες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες, (v) ένα μοντέλο επιχειρηματικής συνέχειας που προβλέπει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα ενός δικτύου NCMH της ΕΕ και (vi) ένα ημερολόγιο εκδηλώσεων για τη δημιουργία ευαισθητοποίησης σχετικά με τα NCMH και τη βοήθεια, κλείνοντας το χάσμα στη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική για τον καρκίνο.