Βραβείο Τεχνολογίας σε Έλληνα ερευνητή της ΙΒΜ

Ένα από τα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά βραβεία στον τομέα πληροφορικής τεχνολογίας, το Βραβείο Εduard Rhein 2005, απονεμήθηκε στους ερευνητές της IBM Ευάγγελο Ελευθερίου και Francois Dolivo, καθώς και στον καθηγητή Hisashi Kobayashi του Πανεπιστημίου Princeton, για την καινοτόμο συνεισφορά τους στην τεχνολογία καταγραφής δεδομένων σε σκληρούς δίσκους. Η απονομή του Βραβείου πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, στις 15 Οκτωβρίου 2005.

Οι μελέτες των ερευνητών έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της πυκνότητας εγγραφής και των ρυθμών δεδομένων των σκληρών δίσκων. Συγκεκριμένα, το 1970-1971, ο καθ. Kobayashi πρότεινε μια νέα τεχνική αποθήκευσης δεδομένων, γνωστή σήμερα ως PRML, για την αποθήκευση περισσότερων δεδομένων στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή και την ανάκλησή τους με λιγότερα λάθη. Ο Francois Dolivo και οι συνάδελφοί του εργάστηκαν στην ιδέα αυτή, με αποτέλεσμα, το 1990, η IBM να εισάγει στην αγορά το σκληρό δίσκο με την τεχνική PRML. Η δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων συνέχισε να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, κατά 50% ετησίως, και, σήμερα, η τεχνολογία χρησιμοποιείται πλέον ευρέως από τη βιομηχανία για εφαρμογές σε PC, MP3 και iPod.

Το 2000, η νέα μέθοδος εντοπισμού ακολουθίας NPML (Noise-Predictive Maximum-Likelihood), που ανέπτυξε ο Έλληνας ερευνητής Ευάγγελος Ελευθερίου, εφαρμόστηκε σε προϊόντα μονάδων σκληρού δίσκου της IBM για την αύξηση της χωρητικότητας καταγραφής. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση της πυκνότητας γραμμικής καταγραφής κατά 50-60%. Προβλέπει την ύπαρξη θορύβου στο σήμα ανάγνωσης επαναληπτικά, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ανάγνωσης, από τον εντοπισμό έως τη μετεπεξεργασία, και αφαιρεί το συσχετισμό των σημάτων θορύβου μέσω κατάλληλου φίλτρου. Παράλληλα μειώνεται η ισχύς θορύβου, δηλαδή βελτιώνεται η αναλογία του σήματος προς το θόρυβο.

Σημειώνεται πως το Ίδρυμα Eduard Rhein ιδρύθηκε το 1976, με στόχο την αναγνώριση και προβολή των ερευνητικών επιτευγμάτων έρευνας στους τομείς τεχνολογίας ραδιοεπικοινωνιών, τηλεοπτικής και πληροφορικής τεχνολογίας. Ανάμεσα στους επιστήμονες που έχουν βραβευτεί είναι ο Claude E. Shannon, ο οποίος θεωρείται πατέρας της σύγχρονης πληροφορικής τεχνολογίας, ο Konrad Zuse, ο οποίος ανέπτυξε τον πρώτο υπολογιστή με δυνατότητα ελεύθερου προγραμματισμού και ο Tim Berners-Lee, ο οποίος δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό.