'Ελληνικές Συλλογές Επιστημονικών Οργάνων' του ΕΙΕ στον Πολυχώρο του ΥΠΑΝ

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα 'Ελληνικές Συλλογές Επιστημονικών Οργάνων' λειτουργεί στον Πολυχώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης (Λ. Μεσογείων 119, Αθήνα, ισόγειο). Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου 2005 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9 π.μ. έως 5 μ.μ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, δειγματοληπτικά, ελληνικές συλλογές επιστημονικών οργάνων τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον τομέα της τεχνολογίας από τον 19ο αιώνα. Επίσης, παρουσιάζονται οι εκδόσεις των Ινστιτούτων του ΕΙΕ, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και του Προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το ερευνητικό-επιστημονικό έργο του ΕΙΕ από σχετικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.

Σε ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επισήμανε ότι 'η παρουσίαση στο ευρύτερο κοινό της δουλειάς που γίνεται στα Ινστιτούτα και τα Ερευνητικά Κέντρα είναι σημαντική, με την έννοια ότι θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά στον απλό πολίτη, στους φοιτητές, αλλά και στην πανεπιστημιακή και την ερευνητική κοινότητα γενικότερα τις δράσεις και τους τομείς στους οποίους το επιστημονικό δυναμικό αυτού του χώρου δραστηριοποιείται.'

Ο Δ. Σιούφας υπογράμμισε την ανάγκη για ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου της έρευνας και τεχνολογίας στη νέα εποχή της γνώσης, για στενότερη συνεργασία με τους Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού και για σύνδεση της αριστείας με τη χρηματοδότηση. 'Επενδύουμε στη γνώση, γιατί η επένδυση στη γνώση και την τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία είναι η πλέον παραγωγική επένδυση την οποία μπορούμε να κάνουμε' δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.