Πρόγραμμα για την υποστήριξη της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

28.09.2005

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για ελληνικούς ερευνητικούς φορείς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας ανακοίνωσε πρόσφατα o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency, ESA). Στόχος της 'πρόσκλησης ιδεών' είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των ελληνικών φορέων στον Οργανισμό, στον οποίο προσχώρησε η χώρα ως 16ο μέλος τον Μάρτιο του 2005.

Η Συμφωνία Προσχώρησης της Ελλάδας στον EOΔ προβλέπει μια μεταβατική περίοδο 6 ετών για την προσαρμογή των ελληνικών φορέων στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του Οργανισμού, ενώ, για τον ίδιο σκοπό, έχει ήδη συγκροτηθεί Ομάδα Δράσης στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της χώρας και του Οργανισμού.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων απευθύνεται αποκλειστικά σε ερευνητικούς φορείς και εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα. Καλύπτει όλους τους τεχνικούς τομείς δράσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, αν και οι κύριες δράσεις των προτάσεων θα πρέπει να εστιάζουν στις μελλοντικές δυνατότητες δράσεων του EΟΔ, να απευθύνονται σε συγκεκριμένες αγορές, να παρέχουν πόρους στους ελληνικούς φορείς για την ομαλή ενσωμάτωσή τους στον Οργανισμό, καθώς και να ενθαρρύνουν τις ισχυρές και μακροπρόθεσμες συνεργασίες ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών στον τομέα του Διαστήματος.

Ο προϋπολογισμός των προτάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Εάν, ωστόσο, κάποιο έργο έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό, οι δράσεις μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και να υποβληθούν για χρηματοδότηση σε διαφορετικές φάσεις. Αρχικά, δηλαδή, θα υποβληθεί η πρώτη φάση του έργου, με προϋπολογισμό έως 100.000 ευρώ. Η φάση αυτή θα περιλαμβάνει τη μελέτη για τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου και τις πρώτες δράσεις. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και, εφόσον είναι θετική, θα υποβληθεί πρόταση για τη χρηματοδότηση της επόμενης φάσης.

Οι υπεργολαβίες από φορείς που εδρεύουν σε άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού χρηματοδοτούνται μόνο εάν δικαιολογούνται επαρκώς. Επιπλέον, οι δράσεις που υλοποιούνται από ξένους (μη ελληνικούς) φορείς δεν μπορούν να αποτελούν κύριες δράσεις (core activities) της πρότασης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις τρεις σελίδες, στην Ομάδα Δράσης του EΟΔ (esa.greece@esa.int) έως τις 6 Ιανουαρίου 2006. Τα έργα θα αξιολογηθούν με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πρότασης, αλλά και τη συνάφειά της με τους στόχους και τις αξίες του προγράμματος.

Σημειώνεται, τέλος, πως σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της Ομάδας Δράσης για τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα των ελληνικών φορέων στον τομέα της διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί σχετικά ερωτηματολόγια που θα συμβάλουν στη συγκρότηση βάσης δεδομένων με θεματικές περιοχές και τομείς που προτείνεται να ενισχυθούν περισσότερο από τις δράσεις της μεταβατικής περιόδου.

Πληροφορίες:
European Space Agency
Secretary of the ESA-Greece Task Force
J.P.V. Poiares Baptista
Τηλ.: +31 71 565 4319
E-mail: pedro.baptista@esa.int